ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Държавни чествания по повод Освобождението на България на връх Шипка

03 март 2018 22:45, Българска Патриаршия
Държавни чествания по повод Освобождението на България на връх Шипка

На 3 март, Националния празник на страната ни, на връх Шипка се състоя тържествена церемония послучай 140 г. от Освобождението на България.

На събитието, което премина под патронажа на президента Румен Радев, присъстваха Негово Светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, български архиереи и духовници на Българската православна църква, както и членовете на делегацията на Руската православна църква.

Честването на историческия връх, пропит с кръвта на хиляди воини, започна с панихида за упокоение на душите на загиналите за освобождението на българските земи руски и български войници, предстоявана от Негово Светейшество Руския патриарх Кирил.

След заупокойно последование той се обърна към многохилядното тържество, развяло българското и руското знаме и каза:

"Днес, в деня на Освобождението на България, ние отправяме молитви за кончината на руските войници и българските опълченци, геройски загинали в защитата на Шипка. 140 години ни делят от Шипченската епопея, но ярките образи на воините-освободители не избледняват в паметта на хората, както и във всяко следващо поколение православни християни, които с неподправен интерес отново откриват за себе си Освободителната война. Причината за това е уникалният жертвен характер на тази борба за свободата на потиснатите братя. Словото Божие казва, че няма по-голяма любов от тази да положиш душата си за своя ближен (Йоан 15:13). И хиляди войници и офицери от руската армия са отдали своя живот за спасението на хората, свързани с нас чрез общата свята православна вяра...В чест на смелите защитници на прохода Шипка, най-горната част на върха носи името на св. Николай Чудотворец Мирликийски и е издигнат този величествен паметник, където са погребани останки на жертвите - войници от руската армия и българските опълченци. Тъй като сме в това свещено място, не може да не се усети благоговението и почувства съзнанието за непреходното историческо значение на подвига на защитниците на Шипка. Нека да бъде вечна и светла паметта им ! Аз се моля сега вековните духовни връзки между нашите народи да останат неприкосновени и да намират израз в братско единомислие и готовност за укрепване на единството на светото Православие, запазването на християнските ценности и отеческите православни традиции" - каза още Руският патриарх.

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж тази година се организират националните тържества, се обърна със слово, в което определи Шипка като „столицата на историческото достойнство“, което ние, потомците, не бива да губим и забравяме. "Събрали сме се днес на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега, в пръстта на Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода. На руската и българската бойна слава. Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем. Скъпи сънародници, през годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото вие знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина. Вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност.

Благодаря на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, и на Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите за нашето национално Освобождение.

Вечна памет за героите!“ – завърши словото си държавният глава.

В края на церемонията бяха положени венци от името на президента, премиера, Руската и Българската църква, посолства, държавни и обществени организации.

Официалните лица и духовниците от двете Църкви изкачиха стъпалата до върха на планината и положиха цветя в костницата, направена в основата на Паметника.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Държавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх ШипкаДържавни чествания по повод Освобождението на България на връх Шипка
« предишна новинаследваща новина »