ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Бяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БП

11 март 2018 13:20, Българска Патриаршия
Бяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БП

Днес бяха осветени съставките, които ще влязат за варенето на светото миро от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Преди да бъдат осветени съставките бе отлужена св. Василиева литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски” по повод Неделя Кръстопоклонна. В съслужение с митрополит Йоан и епископ Герасим бяха: прот. Николай Георгиев, началник на Отдел „Възки с обществеността” при Св. Синод, ставр. иконом Костадин Гварилов, свещ. Антоний Милушев, свещ. Добрин Христов и дякон Деян Коруноски.

Митрополит Йоан в словото си каза, че от днешния ден започва един духовен и сакрален акт свързан с автокефалността на родната ни църква – варенето на св. миро. „Св. Йоан Златоуст има една мисъл, че Кръстът е ключът за Царството Божие” и разясни важността на кръста и почитта му в Православната църква.

След светата Богослужба в миротеката на Св. Синод започна процедурата по осмото мироварене на БПЦ. Варненският и Великопресласки митрополит Йоан възглави водосвет и освети съставките и приборите, с които ще бъда варено светото миро.

Предстои на Цветница да бъдат пренесени съсъдите в ПКСХП „Св. Александър Невски”, където с началото на Страстната седмица ще започне и варенето на Св. Миро.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Бяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БПБяха осветени съставките за осмото мироварене в БПЦ-БП
« предишна новинаследваща новина »