ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклонение на еврейски организации в Бачковския манастир

13 март 2018 15:26, Бачковска света обител
Поклонение на еврейски организации в Бачковския манастир

Еврейската общност в България извърши станалото традиционно поклонение на гробовете на блаженопочившите архиереи на Българската православна църква екзарх Стефан и патриарх Кирил в Бачковския манастир. Поклонението е израз на почитта на еврейските ни сънародници към изключителната роля на двамата първойерарси в спасяването на евреите в България по време на Втората световна война, а също отбелязва 75-годишнината от паметните събития през пролетта на 1943г. Добре известна е ревността и себеотрицанието проявени от Софийския и Пловдивски митрополити тогава, а и от другите членове на св. Синод, в изпълнението на завета Христов за грижа за ближния. Евреите както в България, така и в Израел не са забравили това и не пропускат да изразят благодарността си.

Представителната група бе водена от председателя на пловдивската еврейска общност, г-н Светлозар Калев, тук беше посланикът на държавата Израел, г-жа Ирит Лилиан, представители на организациите на българските евреи в Израел „Ехуд Олей България”, на „Приятели на Израел в България Негев”, Посолство на държавата Израел, „Шалом” България, на Централния съвет на Религиозната общност на евреите в България.

Гостите поднесоха цветя и венци пред паметната плоча в двора на манастира, а също на гробовете на екзарх Стефан и патриарх Кирил в главната църква на манастира.

На срещата с игумена архим. Самуил бяха разменени поздравления и споделени мисли за дейната вяра като най-вярното изпълнение на Божия закон на добродеянието.

Текст: Стамен Пепелишев
Снимки: Теодор Пеев

 

 

Снимки

Поклонение на еврейски организации в Бачковския манастирПоклонение на еврейски организации в Бачковския манастирПоклонение на еврейски организации в Бачковския манастирПоклонение на еврейски организации в Бачковския манастирПоклонение на еврейски организации в Бачковския манастирПоклонение на еврейски организации в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »