ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 5 на „Църковен вестник”

14 март 2018 08:31, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 5  на „Църковен вестник”

Във времето на св. Четиридесетница Църквата постепенно ни понася из проникновенията на светите човеци, устремили се към Бога, и ни припомня техните ненапразни мъченически усилия за установяването на Истината и постигането на нейната благодат в живота на блудните синове.

В този дух на живителната истина са и темите в новия 5 брой на „Църковен вестник”.

СВ. ЦАРИЦА ТЕОДОРА II – ОСНОВОПОЛОЖНИЦА НА ПРАЗНИКА ТЪРЖЕСТВО НА ПРАВОСЛАВИЕТО. На тази императрица, борбена защитница на иконите и св. мощи, се дължи инициативата за християнизирането на славянските народи. Нейният син Михаил III е кръстник на светия княз Покръстител на българския народ Борис I Михаил. Земният й живот напомня на победна и красива приказка, изпълнена с борба срещу злото в света. (СТР. 1-7)

ИЗЛОЖЕНИЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА ВЕРОИЗПОВЕД. Непубликуваното досега на български език Слово (Омилия) на св. Григорий Палама ясно заявява кои са основните проявления на православната вяра в живота на вярващия, без които мислещият се за православен остава на практика инославен, а дори и богоборец (СТР. 5-6).

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО И ИЗКУСНИТЕ МУ ЛЪСТИТЕЛИ. Свети Игнатий Брянчанинов задава въпроса: какво е Православието? В своята проповед за Неделя Православна той синоптично отговаря на този въпрос, но детайлно изброява и уточнява кои са примамките и указанията в житейския път на православния човек в света – анатемата, ересите, и т. н. (СТР. 4-5)

Незамиращият глас на покойния учителстващ на свещената истина ставр. ик. Иван Кондаков достига до нас чрез словото му ЗА СВЕТИТЕ ИКОНИ. Проповедта е част от подготвяната от Синодално издателство книга с проповеди на български свещеноучители. (СТР. 3)

ДЕСЕТ ПРАВИЛА ЗА ВЕЛИКИЯ ПОСТ. За да не превърнем Великия пост в трудна и безсмислена диета, а да го преминем в присъствието на Господ Бог и Неговите светии, е редно да се придържаме към някои основни за целта правила (СТР. 5).

Oтговорен редактор на бр. 5 / 2018 г.: Анула Христова

 

 

« предишна новинаследваща новина »