ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Концерт на Софийския свещенически хор в храм „Св. София – Премъдрост Божия“

15 март 2018 22:06, Софийска митрополия
Концерт на Софийския свещенически хор в храм Св. София

На 15 март в старинния храм „Св. София – Премъдрост Божия“ вярващите от столицата се събраха на духовен концерт на Софийския свещенически хор с диригент иконом д-р Кирил Попов, организиран от Българското национално радио и Софийската св. митрополия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Сред гостите беше и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква.

Водещ на концерта беше Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия и председател на църковното настоятелство на храма-домакин. Отец Ангел се обърна към всички с встъпително слово за светата Четиредесетница и Христовата Църква, като „съвършено, ново, особено и неповторимо съществуване на земята“, като подобие на съществуването на Св. Троица, „подобие, в което многото става едно“. „Цялата тази уникалност на Църквата в повечето случаи остава неразбрана за нас. Ние я възприемаме по-скоро като тежест, неосъзнали в пълнота нейната съборност, отколкото като уникалност. Тази съборност не се достига чрез пренебрегване на индивидуалното присъствие на самите членове в събранието на вярващите, а точно обратното – тук, в Църквата се изгражда истинската личност, изгражда се пълнотата на човешката същност, неговата индивидуалност, която преминава винаги през Христос, за да се оличности чрез тайнствата и учението на Църквата. Така християнинът постепенно губи своя чисто биологичен ипостас, за да придобие нов, достоверен , сакраментален ипостас… Светата Четиредесетница, Великият пост носи също в себе си своята уникалност. Ние изживяваме това духовно пътуване, осъзнавайки неговата повторяемост на богослужението, която винаги е различна в нашия живот и винаги ни води до чудото на Възкресението, изживявано всяка година духовно напълно различно. Така в своята съборност и чрез своето богословие, изказано в богослужението, Църквата става тварно подобие на Божественото съвършенство“, се казваше в словото на ставр. ик. Ангел Ангелов.

С песни и славословия хорът на Софийските свещеници възпя в средата на Великия пост „свещените събития на святото битие на Църквата Христова“. Концертната програма включваше избрани великопостни песнопения, започвайки с тропара на предстоящия празник Благовещение, последван от „Общее воскресение“, великия прокимен „Не отврати…“, кондака от Великия канон на св. Андрей Критски, „Господи сил“, „На реках Вавилонских“, „Покаяния отверзи ми двери“, пападическия вариант и краткия на „Взбранной воеводе“, „Красоте девства“, „Елици во Христа“ и „Возлюблю Тя, Господи“ на еленски напев, както и авторската версия на иконом д-р Кирил Попов на „Святый Боже“, глас 1. Прекрасните изпълнения завършиха с многолетствие на глас 8, обработка също на диригента на Свещеническия хор и с благословията на епископ Герасим.

Концертът беше записван на живо от екип на БНР и ще бъде излъчен на 25 март 2018 г. – Благовещение, в програмите на европейския съюз за радио и телевизия (EBU) – „Евровизия“, по случай предстоящия светъл празник.

Още снимки и видео може да видите на официалната страница на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2145-0315_koncert

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Софийският свещенически хор, с диригент ик. Кирил Попов Концерт на Софийския свещенически хор в храм Св. СофияСвещеническият хор с диригент иконом Кирил ПоповСофийският свещенически хор, с диригент ик. Кирил Попов Ставрофорен иконом Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархияДуховен концерт на хора на Софийските свещенициДуховен концерт на хора на Софийските свещенициБлагословия от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим
« предишна новинаследваща новина »