ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София съборно бе прочетена четвъртата част на Богородичния акатист

16 март 2018 22:48, Софийска митрополия
Ставрофорен иконом Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархия

В петъчната вечер на 16 март през четвъртата седмица на Великия пост, в столичния храм „Св. Параскева“ съборно бе отслужено Малко повечерие с Молебен канон към Пресвета Богородица и четвъртата, последна част от Богородичния акатист. Последованието бе предстоявано от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Молитвено участие в богослужението взеха Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска света митрополия, както и много столични свещеници.

Песнопенията на вечернята, молебния канон, както и на Акатиста бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, ръководен от иконом д-р Кирил Попов.

След края на последованието отец Ангел се обърна към преизпълнилите храма вярващи със слово за Божията Майка Приснодева – „Богородица винаги е свързана с Богочовека. Това са изповядвали и светите отци, това изповядва и Халкидонският събор – че вярваме, че тя е Богородица… Света Богородица, тази, която застана пред ангела, за да получи Благата вест, защото ако го нямаше това Благовещение, нямаше да го има и Възкресението. И началото на Спасението на човечеството започна с тази Блага вест. Но Бог в Своето съвършенство никога не въздейства със сила на човека, и ако това младо момиче не беше покорната рабиня Господня, то и това Спасение нямаше да е факт… Църквата винаги е славила Пресвета Богородица. В течение на вековете с утвърждаването на догматите пред нас се разкрива един човек, който по някакъв начин стои над цялото човечество. Защото чрез нея дойде Спасението. Тя през целия си живот показваше благочестие и любов и по този начин стана Майка не само на Богочовека, но Майка на целия свят. Съвсем естествено е, че една майка иска да се отъждестви със своето дете. И това като че ли най-ясно е изобразено в Света Богородица. Така че Майката Църква и Света Богородица раждат своето спасение. И оттук нататък на нас е дадена възможността, тогава, когато живеем в Христовата истина, да получим това спасение“, каза в проповедта си Негово Високоблагоговейнство.

Според църковния устав Богородичният акатист се чете вечерта в първите четири петъка на Великия пост по „статии“, т.е. разделен на четири части (по три кондака и икоса). Следващото съборно изпълнение в столицата ще е на 23 март в катедралния храм „Св. Неделя“, когато целият Акатист ще бъде прочетен от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2149-0316_akatist

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Храм Св. ПараскеваПосрещане на патриарх Неофит в храм Св. ПараскеваЧаст от хора на Софийските свещенициСъборно изпълнение на Богородичния акатист в храм Св. ПараскеваСтаврофорен иконом Ангел АнгеловСтаврофорен иконом Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархияСлово на ставрофорен иконом Ангел АнгеловБлагословия от Негово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »