ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Скоропослушница" от гр. Ананиев - Украйна пристига за поклонение в град Варна

20 март 2018 08:24, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Скоропослушница" от гр. Ананиев - Украйна

На 24 март 2018 г. (събота) в 16:30 часа в катедралния храм "Успение Богородично" в град Варна ще бъде пренесена иконата на Пресвета Богородица "Скоропослушница" от град Ананиев, Одеска област - Украйна. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан светинята ще остане за поклонение в град Варна до Възкресение Христово.

Иконата е била изписана на Света Гора Атон през 1893 г. в манастира "Св. вмчк Пантелеймон" и е била осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на "Скоропослушница". През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм, посветен на Св. Александър Невски в град Ананиев в Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света Гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата.

В навечерието на Благовещение жителите и гостите на град Варна ще имат възможност да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество пред Бога. Нека по молитвите на Пресвета Богородица Бог да помага на всички нас и да ни подкрепя в нашите телесни и духовни немощи.

 

 

« предишна новинаследваща новина »