ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение за празника на храм „Св. София – Премъдрост Божия“

21 март 2018 09:47, Софийска митрополия
Храм „Св. София – Премъдрост Божия“

На 25 март (неделя) – Благовещение, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит богослужението в старинен храм „Св. София - Премъдрост Божия“ ще възглави Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон. Началото на архиерейската св. Литургия ще бъде от 9:30 часа.

Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в тържественото богослужение.

На този ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. Св. апостол и евангелист Лука ни съобщава: „А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените“ (Лука 1:26-28).

Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: „Не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край.“ Пресвета Дева казала на ангела: „Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?“ – Ангелът ѝ отговорил: „Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.“

След това ангелът възвестил също така на Пресветага Дева за радостта, обещана на сродницата ѝ Елисавета, която скоро трябвало да роди син. „Ето рабинята Господня — казала Мария, – нека ми бъде по думата ти?“ Ангелът си отишъл, а светата Дева се отправила в планинската страна, при сродницата си Елисавета, която си изпълнила с Дух Светий и я приветствала, наричайки я майка на Господа.

„Днес е началото на нашето спасение - възпява св. Църква – и разкриване на вечната тайна: Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува. Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с Тебе!“

На този ден – Благовещение, е и храмовият празник на старинната столична църква – „Св. София“ – Божията Премъдрост, която най-реално се е проявила с Въплъщението на второто Лице на св. единосъщна и неразделна Троица – Бог-Слово, за спасението на света.

 

 

« предишна новинаследваща новина »