ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Петата седмица от Великия пост беше отслужен целият Богородичен акатист в столичната катедрала „Св. Неделя“

23 март 2018 22:35, Софийска митрополия
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит

На 23 март в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София беше отслужено Малкото повечерие с Молебен канон към Пресвета Богородица и целия Богородичен акатист. Храмът беше преизпълнен с богомолци, дошли да отправят молитви към Божията Майка заедно с духовниците.

Както и на досегашните съборни молитвени последования, и този път песнопенията бяха изпълнени от Софийския свещенически хор под ръководството на иконом д-р Кирил Попов. В изпълнението на по-популярните тропари се включваше и целият богомолен народ.

Съгласно приетия от нашата църква Устав, целият текст на акатиста се изчита в петата седмица на светата Четиридесетница преди неделята, посветена на св. Мария Египетска. В изчитането на отделните статии на молението се включиха последователно ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ. Последната статия беше прочетена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който веднага след това се обърна към вярващите със слово за Божията Майка и посветения на нея акатист:

„Нашият път през попрището на поста е път на изпитания и изкушения, но и път спасителен, който ни отвежда до празника на светлото Христово Възкресение. Днес заедно отправихме акатистно песнопение към Богоматер, „която е по-горе от ангелите и архангелите, която е родила най-святото от всички светии Слово“ (из акатиста), „вместилище на Невместимия Бог“, стълба небесна, по която слезе Бог - светлината на света. Чрез акатиста преди всичко възхвалихме св. Богородица заради участието й в делото на човешкото спасение. Чрез тази усилена молитва и славословие ни се припомнят животът, добродетелите и заслугите на Божията Майка за нашето спасение, посочва ни се като пример на добродетелен живот и смирение. През цялото време на благодатния пост усещахме, че не сме сираци тук, на земята, че с нас е Пречистата Майка Божия, която приема молитвите ни, въздишките ни, обърнати към нея, и помага на всички с майчината си любов. Св. Богородица ни избавя от всяка скръб и печал, а на тяхно място изпълва с радост, която никой не може да ни отнеме.

В днешния молитвен богородичен празник особено силно усещаме близостта на Божията Майка, която никога не изоставя човешкия род и усърдно моли своя Син и наш Господ Иисус Христос, да спаси чрез нея нашите души.

По молитвите на Пресветата Владичица наша Богородица и на всички светии, да преминем достойно пътя на благодатния пост, и да достигнем до деня на Христовото Възкресение! Амин!“

След края на богослужението беше осветено и петохлебие.

Още снимки и видео може да видите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2161-0323_akatist

Текст: Мартин Митов
Снимки: Мартин Митов, Ангел Карадаков и Любомир Върбанов

 

 

Снимки

На певницатаЧаст от свещеническия хорСтаврофорен иконом Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархияАрхимандрит Василий - протосингел на Софийска св. митрополияМелнишки епископ ГерасимНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит НеофитЧаст от свещеническия хорБлагословия от Негово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »