ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С духовна радост посрещнахме чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" от град Ананиев, Украйна

24 март 2018 23:10, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Посрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във Варна

На 24 март 2018 г., в навечерието на Богородичния празник Благовещение, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заедно с духовници и множество жители на град Варна посрещнаха чудотворната Ананиевска икона на Божията Майка "Скоропослушница" в митрополитската катедрала "Успение Богородично".

В словото си Варненският и Великопреславски митрополит отбеляза, че за втори път в кратко време в пределите на епархията посрещаме чудотворна икона от Балтска и Ананиевска епархия. Неотдавна бе посрещната чудотворната икона на Пресвета Богородица "Одигитрия Байталска". А сега посрещаме иконата "Скоропослушница" от същата епархия, в Ананиев, в събора (катедрален храм) на светия благоверен Александър Невски. Архиереят разясни историята на иконата, нейното изписване и освещаване, както и тържественото ѝ посрещане във вече споменатия храм в Ананиев през 1915 година.

Той допълни още: „Ние знаем, че и нашият храм до голяма степен е свързан с молитвеното ходатайство на светия благоверен княз, тъй като нашият северен престол е посветен също на свети Александър Невски. Тази икона при разрушението на храма, във времето на атеизма, е била скрита така, както е описано - под стълбата, водеща към камбанарията на храма. Тя е запазена и в деветдесетте години на миналия век, във възраждането на светата Църква, тази икона заема своето място. Това е едно безспорно присъствие на чудотворната икона. Извършени са множество чудеса, много от тях са знайни и много от тях - незнайни. По силата на това, че Бог действа със Своята благодат и защото Пресвета Богородица много обича целия свят и всички човеци, и като Майка на своя Син остава застъпница за целия човешки род. Затова всяка една молитва, с вяра отправена към нея, винаги намира отклик в нейното сърце и ходатайство пред нейния Син. Затова идването на тази икона е не само благословение, но и духовна радост, която ще може да се разпространи в епархията и до всички човеци, които желаят да се поклонят на този красив неин образ“, каза митрополит Йоан.

Той заяви още: „Ние сме в навечерието на празника Благовещение Богородично и беше най-подходящо празника, в който ние чуваме архангелския зов на свети архангел Гавриил, че девица ще зачене и ще роди Син и ще Го нарекат с името Емануил (ср. Мат. 1:23), това да бъде и свързано с идването на тази икона, което да осугуби (усили) празника на Божията Майка... За нас е пределно ясно, че смисълът на празника Благовещение е уникален, той е свързан с началото на онова, което щеше да се случи от после с Рождението на Божия Син“, каза архиереят.

Митрополит Йоан благодари, в лицето на протойерей Николай Ярем, на Балтския и Ананиевски архиепископ Алексий, с чието благословение иконата на Пресвета Богородица посещава пределите на Варненска и Великопреславска епархия. Също и на отец Николай и спътниците му, донесли чудотворния образ.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Посрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Скоропослушница" във Варна
« предишна новинаследваща новина »