ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница", отбелязвайки храмовия празник на храм "Свето Благовещение"

25 март 2018 23:55, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"

На 25 март 2018 година честваме светлия празник, когато Божията Майка чула от свети Архангел Гавриил благата вест за раждането на Спасителя и Изкупителя на света. Големият и благолепен храм, посветен на това велико събитие в град Провадия посрещна чудотворния образ на Пресвета Богородица "Скоропослушница", идваща във Варненска и Великопреславска епархия от град Ананиев, Украйна. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия, посветена на празника Благовещение и на преподобна Мария Египетска. Съслужиха му протойерей Георгий Стоименов - архиерейски наместник на Провадийска духовна околия и председател на храма домакин, протойерей Николай Ярем от Украйна и духовници от Епархията.

В радостта на днешния ден съучастваха голямо множество от жителите на град Провадия, които от ранните часове на деня прииждаха в храма, за да се поклонят пред чудотворния образ на Пресветата Дева и да попросят от нея милост пред Бога. Възкресно-празничното богослужение бе украсено от пението на сборна група с водещ Александър Александров.

Митрополит Йоан започна проповедта си с думите: „Днес, в петата Неделя на Великия пост, се празнува празника Благовещение... "Днес е началато на нашето спасение" - така се казва в тропара посветен на Благовещение Богородично, защото днес прозвуча свето Евангелие, в което се оказа ясно какво каза небесния посланик свети Архангел Гавриил на Божията Майка: "радвай се благодатна! Господ е с тебе" (Лука. 1:28). Тези думи са радост за всички нас, радост за всички човеци по земата, защото Света Богородица като човек, като Дева Мария, стана вместилище на невместимия Бог. Днес ние виждаме онова, за което множество старозаветни праведници говориха и очакваха. След като Света Богородица получи това небесно благовестие Боговъплъщението щеше да стане факт, Господ щеше да се роди и от Света Дева Мария и да приеме човешки образ, и да стане напълно подобен на нас човеците, освен в греха“, каза Архиереят.

Негово Високопреосвещенство припомни на всички присъстващи, че този празник има своето предшествие с онова, за което говориха старозаветните праведници. „Например в старозаветните четения ние ще видим, че Иаков имаше сън, в който видя една стълба, възкачваща се на небето. Образът на тази стълба, свързваща небето със земята е именно предобраз на Божията Майка... Благовещението е един уникален празник, свързан с радостта с идването на Спасителя в света. Дохристиянската история може много да свидетелства, но след идването на Христос светът е вече много променен и това, което се случи след идването Му беше благодарение и не без участието на Божията Майка. Затова тя има такова дръзновение пред Бога и пред своя Син да се застъпва за целия свят и да приема нашите молитви“, допълни митрополит Йоан.

Архиереят обърна внимание на повдигането на човешкото естество, особено женското естество. Затова и днес е празника на всички жени, които ние поздравяваме от сърце, защото ако се вгледаме е Свещеното Писание ще видим, че никоя жена не очаства в предателството на Христос и убийството Му. Иуда Искариот беше този, който Го предаде, свети апостол Петър беше онзи иначе силен мъж - велик, динамичен, но три пъти се отрече от Христос. Свети апостол Тома трябваше да сложи пръстите си в раните на Възкръсналия Христос, за да се утвърди във вярата си. Ние виждаме една колебливост сред някои от Христовите ученици. „Ние ще видим обаче, че жените пък са интересни образи - Божията Майка на първо място, малко по-скрит образ в Свещеното Писание... Ще видим, че по пътя на кръстните страдания най-много плакаха не някои други, а някои отделни жени... Следователно образа на жената е изключителен в живота на Христос. В цялата събитийност, която се случва в Неговото идване на земята, Неговата проповед, ние ще видим колко жени се докоснаха до Христос - самарянката, блудницата, всички онея, които знаеха своята греховност. И света Мария Египетска беше жена, която имаше такава склонност в началото си - да бъде изключително аморална, да възприеме всичко онова, което е най-лошо в света и което може да направи една жена като грях спрямо себе си, спрямо собственото си тяло. Но един момент беше важен - молитвата пред Света Богородица и виждането на Христовия Кръст“, каза Негово Високопреосвещенство.

Той заяви, че света преподобна Мария Египетска е един прекрасен образ на една жена, последвала Пресвета Богородица в нейния пример на чистота и нравственост. „Колко светици има в православния небосклон? С най-различен подвиг - и в мъченически, и в преподобен, и княгини и различни жени, които са били изключително вдъхновени от живота на Света Богородица. Така че днес с право ние казваме, че това е празник и на жената, осъзнавайки изключителната роля, която Света Богородица внася в издигането на човешкия род, на човешкото естество“, каза Архиереят.

Митрополит Йоан изрази своята благодарност към Негово Високопреосвещенство архиепископ Алексий, с чието благословение чудотворния образ на Божията Майка "Скоропослушница" бе донесена в пределите на Епархията ни. Той благодари също и на протойерей Николай Ярем, на председателя на храма домакин, на всички духовници и присъстващи за съучастието в празничното богослужение и поздрави всички празнуващи.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"Провадийци се поклониха на чудотворната икона "Скоропослушница"
« предишна новинаследваща новина »