ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сугуба радост в Пловдив – среща с иконата „Пресв. Богородица Божигробска” и с Вселенския патриарх Вартоломей

17 юли 2010 00:01, Българска Патриаршия
Сугуба радост в Пловдив

Вече трета година подред за празника на своята митрополитска катедрала „Св. великомъченица Марина” Пловдивска св. митрополия организира пристигането на светини за поклонение и благославяне на епархиотите. Две поредни години това бяха частици от светия Кръст Господен, а тази година, в навечерието на празника й, бе посрещната чудотворната икона на Пресвета Богородица от Божи гроб.

По покана на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ за празника на митрополитския храм пристигна и Негово Всесветейшество Архиепископът на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх Вартоломей.

За посрещането на чудотворната икона и на Вселенския патриарх в Пловдив пристигнаха почти всички архиереи на Българската православна църква: митрополитите – домакинът-Пловдивски Николай, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Врачански Калиник, Русенски Неофит, Ловчански Гавриил, Неврокопски Натанаил, Великотърновски Григорий, Западноевропейски Симеон, Доростолски Амвросий; епископите - игуменът на Бачковският манастир Агатоникийски Борис, игуменът на Троянския манастир Деволски Теодосий, главният секретар на Св. Синод Стобийски Наум, викарият на Видинския митрополит Велички Сионий, викарият на Врачанския митрополит Траянополски Киприан, викарият на Западноевропейския митрополит Константийски Антоний. Тук бяха още: архим. Арсений, председателят на Българския храм във Виена архим. Йоан, архиерейските наместници на Пловдивска епархия, Пловдивското свещенство и монашество.

За съучастване в радостта на Пловдивска епархия дойдоха и архиереи от Румънската, Гръцката, Кипърската и Йерусалимската църкви. Чудотворната икона се придружаваше от църковната делегация на Йерусалимската патриаршия – Архиепископа на Йопия Дамаскин и архимандрит Модест.

В 17.30 ч. от митрополитската катедрала към централния площад потегли празничното шествие за посрещане на светинята и на Негово Всесветейшество, предвождано от хоругви, носени от възпитаниците на Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий”. Въпреки горещия юлски ден множество народ изпълни централния площад и търпеливо очакваше благодатната среща.

В 18.40 ч. Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей и придружаващите го лица, след като бяха посрещнати на летището от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и кмета на Пловдив Славчо Атанасов, пристигнаха на площада при мощното многолетствие на общоцърковен Пловдивски хор. Там, пред чудотворния лик на Божията Майка, бе изпълнен молебен за изпросване на нейната закрила над града и народа ни. След което, от името на свещения клир и боголюбивото паство, Пловдивският митрополит Николай отправи приветствие към «онзи, който по историческо право е предстоятел в събора на предстоятелите в едната, свята, съборна и апостолска Църква», към «приемника на св. ап. Андрей», към «Църквата-Майка, преподала ни преди 1200 години безценния дар на православната вяра”.

От името на община Пловдив кметът удостои със званието «Почетен гражданин на Пловдив» Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей и Българския патриарх Максим.

После в литийно шествие по централната улица всички се отправиха към катедралата «Св. Марина», където бе отслужена празнична вечерня с петохлебие, възглавена от Негово Всесветейшество. На клироса бе мъжкият митрополитски хор за източно пеене «Св. Ерм», а на балкона общоцърковният смесен хор.

Накрая митрополит Николай се обърна към всички присъстващи със слово, в което отбеляза: „Откъде ни е тази радост да дойде при нас Майката на нашия Господ – се питаме с евангелските думи. Но утешени и облагодатени от Светия Дух, отговора намираме във великата и неизречена Божия милост към нас, за това че Господ благосклонно погледна и към нашата скромна епархия и благочествия ни народ и с Духа и благата воля на Йерусалимската църква пожела да възрадва душите и сърцата ни с великата светиня на християнския свят – чудотворната икона на Пресвета Богородица Божигробска...

Радваме се на присъствието, на благословението на Негово Светейшество Архиепископа на Константинопол - Новия Рим и Вселенски патриарх г-н Вартоломей и на такъв голям сонм на достойни и благословени със Светия Дух архиереи на светото Православие, дошли отблизо и далеч да съучастват на нашата радост. Радваме се на тази благодатна среща – среща с Пресвета Богородица.

Под нейния благодатен покров има място за целия християнски свят. Ще намерим място и ние стига из дълбините на душата и сърцата си да въззовем: Всичкото си упование на тебе възлагам, Майко Божия – запази ни под своя покров”.

След празничната вечерна богослужбата хората се наредиха за поклонение на иконата, като църквата ще остане отворена и през нощите на следващите празнични дни за благословение и освещаване на верните.

Текст: Анула Христова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Стенопис на св. МаринаСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивШествие към централния площадШествие към централния площадВ очакване на светинятаПосрещане на патриарх Вартоломей от кмета на ПловдивПосрещане на патриарх Вартоломей от кмета на Пловдив - г-н Славчо АтанасовПатриарх Вартоломей и Пловдивски митрополит НиколайСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивБратска любовБожигробската св. БогородицаПатриарх ВартоломейПриветствие от митрополит НиколайВселенският патриарх ВартоломейОфициалните гостиПрепълненият с боголюбив народ площадЧудотворната иконаПатриарх Вартоломей и митрополит НиколайКметът на Пловдив г-н Славчо Атанасов"Почетен гражданин на Пловдив"Сугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивСугуба радост в ПловдивПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПатриарх Вартоломей и Пловдивски митрополит НиколайПразнична вечерняПразнична вечерняСем. Атанасови от бълг. община в ЦариградМощи на св. МаринаПатриарх Вартоломей и Пловдивски митрополит НиколайПатриарх ВартоломейПразнична вечерня
« предишна новинаследваща новина »