ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова събота

31 март 2018 21:29, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова събота

На 30 март, Лазарова събота, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в катедралния митрополитски храм "Успение Богородично". Във възкресната богослужба съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света Митрополия и председател на църковното настоятелство при митрополитския храм, заедно с храмовото духовенство.

След прочитане евангелския текст митропоит Йоан произнесе проповед, започвайки с думите: „Обични в Господа братя и сестри, току-що прозвуча Евангелието според свети Йоан Богослов (Иоан 11:1-45). Един уникален откъс, който свидетелстваше за възкресението на Лазар, приятеля Христов, който беше праведен и който Христос обичаше сърдечно. И когато разбра, че е починал, Той също се просълзи, което свидетелства светият евангелист.

Малко преди да започнат кръстните страдания и пътят към тях - похулването и разпятието на Христос, ние виждаме, че това е едно от големите чудеса, които Христос извърши със Своя близък, който беше вече от четири дни - казва дееписателят - умрял. Тук прозвучават едни думи, които ние винаги произнасяме при извършването на опело или на панихида, или на заупокойна служба в евангелския откъс: "Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки." (Иоан 11:25-26). Опираме до вярата на човека, защото виждаме сестрите Лазарови - Мария и Марта, които вярваха в Иисуса като в Син Божий и приемаха Неговото Богочовешко достойнство, и разбираха, че Той е Оня, Който дойде на света, за да спаси погиналото (ср. Лука 19:10). Но ние виждаме, че Христос извърши много чудеса в Своя живот и някои повярваха в Него и го последваха, както и това велико чудо с възкресението на Лазар - едни повярваха в Него и го последваха, други пък отидоха да обадят на фарисеите, свидетелства свети Йоан.

И възниква един въпрос - ние, знаейки, че вярата е Божий дар за всеки един човек, защо едни приемат с вяра това, което се е случило, а други не приемат и не повярват? Не можем да кажем, че вярата е предназначена само за отделни хора. Няма да бъдем справедливи. Вярата е Божий дар и е за всеки човек, и ние ще видим, че има някои морални условия, които ни дават отговора на този въпрос. Защото и големи грешници са повярвали и са се спасявали в името Христово, защото като са повярвали, първо са успели да видят греховете си и второ - покаяли са се за тях, а не са търсели самооправдание. Следователно, нашата вяра в Христос - Богочовека, нашата вяра в Христос, че Той е Синът Божий, че Той е Изкупителят, Спасителят, Месията, че той е хлябът, пътят, животът, славата Божия, че е възкресението и животът, свидетелстват именно това велико чудо. Защото ние ще възкръснем с това, което сме вършили - и с добрите си дела, и с лошите“, каза архиереят. Той допълни, че от нас се изискват две неща - да видим греховете си и да се каем за тях, и да се поправяме. А това може да стане, когато имаме добрата чуваемост и можем да чуем гласа на своята съвест - какво ни свидетелства и какво ни говори вътрешно тя. Разбира се, съвестта е гласът Божий в човека, според светоотеческото учение.

Негово Високопреосвещенство заяви, че възкресението на Лазар даде възможност да почувстваме божественото достойнство на Христос, че Той е Богочовекът, че Той носи Богочовешка личност. Другото събитие, което ни го показа много по-рано, е Преображение Господне, когато Бог Отец засвидетелства: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте" (Мат. 17:5). Възкресението на Лазар е изключително важен момент на връзката на изявяването на Божественото достойнство на Сина Божий. Следователно ние приемаме това с вяра и разбираме, че няма как да го приемем с логиката, чувствата и фантазиите, а с ума, който ум е способен да види Бога, благодарение на умната молитва, която човек се старае, до колкото е възможно, да употребява и да практикува.

Митрополит Йоан благопожела на всички да носят в сърцата си вярата на Марта и Мария, сестрите Лазарови, и на онези, които бяха до Христос и не се усъмниха в нито един миг. Както в онова, което щеше да предстои, така и в тази молитва на Спасителя, която беше отправена към Бог Отец точно в този откъс: "Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз и знаех, че Ти винаги Ме слушаш; но това казах за народа, който стои наоколо, за да повярват, че Ти си Ме пратил" (Иоан 11:42). Архиереят благопожела вярата и светлото упование във Възкресението Христово да дават сили на всички в предстоящите дни и да даруват сугубата радост на това събитие.

Днес има и друг повод за радост за Варненска и Великопреславска епархия поради придобиването на нов духовник на Българската православна църква, в лицето на Марин Тодоров Тодоров, който бе ръкоположен за дякон от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан. В реда на богослужението архиерят представи пред всички ръкополагания. Родом от град Кърджали, той е възпитаник на Софийския университет "Свети Климент Охридски", когато през 1997 година завършва със специалност "Богословие", а десет години по-късно завършва и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", със специалност "Счетоводство и анализ". Негово Високопреосвещенство каза още, че след успешното издържане на епархийския изпит, Светият Синод, след одобрението от архиерея на кандидатската му преписка, единодушно утвърди и реши да бъде ръкоположен в свещенически чин.

Митрополит Йоан обясни, че служението на дякона е уникално в светата Църква. Това е първата йерархическа степен, която позволява и дава възможност на бъдещия дякон да бъде хранител и пазител на молитвата на свещеника. Той е негова дясна ръка и участва винаги в светото богослужение, произнасяйки ектениите, извършвайки определен вид последование и възвестявайки гласно светото Евангелие, особено на светата Литургия. Дяконът има и особена грижа за светия олтар и за реда на богослуженията, както и тяхното провеждане. Архиереят благопожела на новоръкоположения дякон да приеме благодатта на Светия Дух, Бог да му помага, също и света великомъченица Марина, за да изпълнява достойно служението, към което е призван.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова съботаАрхиерейска света Литургия и дяконско ръкоположение на Лазарова събота
« предишна новинаследваща новина »