ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветница в светата Бачковска обител

01 април 2018 11:39, Бачковска света обител
Вход Господен в Йерусалим, новопочистен стенопис, главна църква, 1850г.

„И които вървяха отпред, и които Го съпровождаха, възклицаваха и казваха: осанна, благословен Идещият в името Господне!” (Марк,11:9).

„Синът на подяремница” (Мат. 21:5) встъпи на осле и ослица в светия град, кротък и смирен, а не в доспехи и меч, за да ни покаже, че не в доспехите и меча е спасението и победата, а в смиреното и боголюбиво сърце, изпълняващо заповедите Му. Светът му пя „осанна”, но Го разпна след седмица. Нека, прочее, ние не бъдем като „размислилите” посрещачи преди две хиляди години в Йерусалим, оказа ли се каменлива нива и не задържали семето, пръснато в тях. Нека, празнувайки Входа Христов в града на пророците, бъдем добрата земя за словото Божие, възвърнала десетократно и стократно в дела и вяра посятото от Него.

Братството на Бачковската света обител, водено от пребиваващия в манастира Месемврийски епископ Яков, прослави Входа Господен с тържествена света Литургия в съборната църква на манастира. Както всяка година, с мир в сърцата, вярващите взеха върбовите клонки за благословение на дома и вспомняне на жертвено Приелия плът, дошъл за да ни изведе нейното тление.

Текст и снимки: С.П.

 

 

Снимки

Цветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обителЦветница в светата Бачковска обител
« предишна новинаследваща новина »