ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Повод за радост (кратък очерк)

18 юли 2010 19:31, Ловчанска митрополия
60-годишен юбилей

Когато висш духовник празнува, празникът се превръща и в духовно събитие за цялото му паство. Така се случи и с 60-годишния юбилей на приснославления Ловчански митрополит Гавриил.

В ранното утро на 18 юли дежурният свещеник при катедралния храм "Св. Троица" в Ловеч широко разтвори вратите на храма. Въпреки ранния час бе доста топло, а денят обещаваше да бъде още по-горещ. Отецът влезе в олтара, който още от предната вечер бе грижливо почистен и подреден. Запали кадилницата и сложи зрънце тамян. Погледът му огледа всяко кътче на олтара и остана доволен от видяното. Очакваха се важни и скъпи гости и всичко трябваше да е наред.

Скоро дойдоха още свещеници. Започна утренята, а в това време пристигнаха и очакваните гости - митрополит Кирил Варненски, митрополит Григорий Търновски, митрополит Галактион Старозагорски, митрополит Амвросий Доростолски, епископ Теодосий, игумен на Троянския манастир "Успение Богородично", епископ Наум - секретар на Св. Синод, представителите на Руската православна църква и Румънската православна църква - йером. Зотик (Гаевски) и ст. ик. Нелуцо Опря. Олтарът на храма се напълни, а наоколо се усещаше истинско празнично чувство.

Започна св. Литургия, в която всички с едно "сърце и една душа" приемаха дарената ни от Създателя съкровена радост.

В края на службата с много тържественост митрополит Гавриил бе награден от Св. Синод с орден "Св. Климент Охридски", I-ва степен, за светителската си дейност. Владиката бе поздравяван от всички присъстващи - и високопоставените гости, и миряни.

Ловчанският владика е известен с това, че когато случаят позволява, той скъсява дистанцията с хората и общува свободно с всички, които по някаква причина имат нужда от неговата архипастирска грижа.

По благочестива традиция празникът продължи на трапезата, където много от условностите между нас, Божиите раби, отпадат и човек може със свободна душа да изпита радостта на взаимността.

На многая лета, Високопреосвещений наш Владико!

 

 

Снимки

юбилейюбилейюбилейюбилейюбилейюбилейюбилейюбилейюбилейюбилей
« предишна новинаследваща новина »