ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 7 на „Църковен вестник”

03 април 2018 11:12, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 7 на „Църковен вестник”

Водещото събитие, което отразяваме в настоящия бр. 7 на „Църковен вестник”, е празникът Благовещение в Софийската духовна семинария. Св. Литургия бе оглавена от Негово Светейшество патриарх Неофит, който благослови преподавателите и семинаристите. По традиция на този ден завършващият пети курс предава семинарското знаме на следващия курс. (1, 5 стр.)

С Възвание, адресирано до главните държавни институции високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил призовава към въвеждане на религиозно обучение като задължителен предмет в българското училище, за да не продължават децата ни да бъдат лишавани от знания и възпитание в духа на евангелските добродетели. (1, 3 стр.)

Под рубриката „Достойни архиереи на БПЦ” в настоящия брой припомняме за трима архиереи на Българската православна църква, живели в различно време, но всеки от тях носил достойно своето служение: видния екзархийски духовник, възрожденски деец и книжовник Натанаил, митрополит Охридски и Пловдивски (1820-1906), управлява Охридска епархия от 1872 до 1880 г. и Пловдивска епархия от 1891 до 1906г., през погледа на неговия наследник на Пловдивската митрополитска катедра – Кирил Пловдивски (по-късно патриарх Български); Великотърновски митрополит Софроний (1888-1961), временно управлявал и Скопско-Велешка епархия и починалия преди 5 години Смоленски епископ Нестор, четете на стр. 6.

Под рубриката „Църква и общество” публикуваме доклад на доц. Костадин Нушев, в който се проследява духовната традиция на християнското образование и предизвикателствата на съвременна Европа и в тази връзка авторът сравнява християнската ценност на свободата и съвременния неолиберализъм. (1, 4 стр)

За критериите за подредбата на словата в архаичните български преводи на съчинението „Съкровище” на Дамаскин Студит е статията на Николина Александрова, докторант по Старобългарска книжнина в Богословския факултет на СУ, която намери място в настоящия брой на Църковен вестник. (7 стр.)

Приключи служението в подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София на архим. Филип (Василцев), който в продължение на 7 години представляваше Руската патриаршия при Българската патриаршия. За прощаването му с енориашите при храма-подворие и служението му четете на стр. 8.

АБОНАМЕНТ ЗА "ЦЪРКОВЕН ВЕСТНИК" МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ НА E-MAIL НА СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО: sinizdat@gmail.com; synodalpress.bg@gmail.com или на телефон: 02/987-56-11/ в.131.

За връзка с редакцията: тел. 02/987-56-11/ в. 245

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »