ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено честване на 60-годишния юбилей на митрополит Гавриил

19 юли 2010 15:59, Българска Патриаршия
На многая и благая лета, Владико!

„Празник има тогава, когато има хора да го празнуват”, каза юбилярът Ловчански митрополит Гавриил в своето обръщение към всички, дошли да споделят с него навършването на кръглата му годишнина, „затова и отбелязвам този личен юбилей в неделния ден, за да бъде той празнично общение”.

За тържественото отбелязване на 60-годишния юбилей на своя обичан събрат рано сутринта в неделя, 18 юли, в митрополитския катедрален храм „Св. Троица” се събраха за общо литургийно съслужение митрополитите: Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Старозагорски Галактион, Доростолски Амвросий; Деволски епископ Тодосий, игумен на Троянския манастир, Стобийски епископ Наум, секретар на Св. Синод, ст. ик. Нелуцо Опря - официален представител на Румънската православна църква в България; йером. Зотик (Гаевски) - и. д. представител на Руската православна църква при Българската патриаршия, празничният дякон при Българската патриаршия Иван Петков, архим. Викентий (Митев), цялото Ловчанско свещенство и дякони. Юбилярът възглави светата Литургия.

Сред обновения и изписан храм светата богослужба потече мирно и светлозарно, сякаш милваща с духа на благия празнуван архиерей. Понесена на крилата на молитвеното възношение проповедта на председателя на храма иконом Кънчо Кабадийски насочи мисълта на присъстващите и към надвремевите измерения на живота.

В края на богослужбата боголюбивият клир на Ловчанска епархия поднесе на своя архиерей нов пастирски Жезъл - символ на епископската власт, с пожеланието „от сила в сила” да води своето паство по пътя на спасението.

От името на Българския патриарх Максим и на Светия Синод на БПЦ Варненски и Великопреславски митрополит Кирил удостои Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил с ордена на Българската православна църква „Св. Климент Охридски” – I степен.

Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий поднесе и личните поздравления на Видински митрополит Дометиан, на Русенски Неофит и на директора на вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов.

Митрополит Гавриил благодари за отличието и за всички поздравления като каза: „Аз ще се постаря да остана верен в изпълнението на повереното ми служение, защото този живот е временен и ще дойде време да дадем отговор за всичко, което сме сторили, пред сърцеведеца Бога”.

Впоследствие обичаният юбиляр бе обсипан с поздравления и дарове от кмета на Ловеч, от областната управа, граждански организации и множество вярващи.

***

Пълния текст на поздравителното слово на Св. Синод прочетете тук: http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=sermon_17.xml

Пълния текст на словото на митрополит Гавриил прочетете тук: http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=sermon_18.xml

Текст: Анула Христова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Храм "Св. Троица", ЛовечМитрополит Гавриил посреща своите събратяМитрополит Гавриил посреща своите събратяПосрещане на владикатаБлагославяне на вярващия народВземане на времеВъншен стенопис на митрополитската катедрала "Св. Троица" в Ловеч Начало на св. Литургия"Благословено е царството на Отца и Сина и Св. дух, сега и винаги и во веки веков!"Великотърновски митрополит Григорий, Доростолски митрополит Амвросий и Стобийски епископ НаумДеволски епископ Теодосий, Старозагорски митрополит Галактион и Варненски и Великопреславски митрополит КирилМалък входМалък входМалък входВ св. олтарНегово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит ГавраилЧетене на АпостолаНегово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит ГавраилЧетене на св. ЕвангелиеКаденеВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входХристос посреди нас. И есть, и будет.Символът на вяратаСимволът на вярата"Вземете, яжте, това е Моето тяло..."Твоя от ТвоихПричастяване на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит ГавраилПричастяване на Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит АмвросийПричастяване в светия олтарПроповед на о. КънчоСо страхом Божим, верую и любовию приступите!Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит ГавраилТържествено честване на 60-годишния юбилей на митрополит ГавриилЗаамвонна молитваПриветствие от името на Св. Синод отправя Варненски и Великопреславски митрополит КирилПриветствие от името на Св. Синод отправя Варненски и Великопреславски митрополит КирилПриветствие от името на Св. СинодГрамотаВръчване на орденаПодарък жезъл за кириарха на епархиятаПодарък картина от името на митрополититеПочетни грамотиПлакетиОт името на областният управител на София област
« предишна новинаследваща новина »