ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решение на Сливенския епархийски съвет

19 юли 2010 12:30, Сливенска митрополия
Сливенска Света Митрополия

Сливенският епархийски съвет в заседанието си на 14 юли 2010 г., прот. № 6, разгледа решението на Св. Синод на БПЦ от 22. 06. 2010 г., прот. № 28, относно това на 24 септември 2010 година в гр. София да се проведе НАЦИОНАЛНО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ под надслов ”Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”, посветено на духовно-нравственото израстване на децата в България, чрез въвеждане на задължително обучение по Религия - Православие в българското училище.

Националното литийно шествие ще започне в 12 часа на 24 септември от НДК и ще завърши на площад ”Св. Александър Невски”. Шествието ще бъде увенчано с молебен и песенен концерт пред ПКСХП ”Св. Александър Невски” и внасяне на петиция в Министерския съвет с настоятелно искане за въвеждане на Религия - Православие като редовен предмет в българското училище.

Във връзка с това Синодално решение Епархийският съвет реши:

1. Председателите на храмовете в Сливенска епархия да поставят на видно място в храма ОБЯВА за предстоящото литийно шествие, с която да приканят православните християни от енорията да се включат в шествието.

2. Енорийските свещеници от Сливенска епархия след всяка света Литургия да проповядват относно нуждата от православно религиозно образование в детските градини и училищата.

3. Енорийските свещеници от Сливенска епархия на 19 септември 2010 г., след светата Литургия, да отслужат молебен за духовно–нравствено израстване на българските деца.

4. Архиерейските наместници в Сливенска епархия да ангажират изявени църковни хорове от духовната околия, при възможност, да участват в концерта на 24 септември от 13. 10 ч. пред храм-паметника ”Св. Александър Невски”.

5. Свещениците, които ще участват в Националното литийно шествие, да носят епитрахил и фелон, които да облекат по време на шествието.

6. Участниците в шествието да носят икони, хоругви, църковни и национални знамена, както и плакати с послания за въвеждане на духовно-нравствено образование с профил Религия - Православие в българското училище.

7. От канцеларията на митрополията да се изпратят уведомителни писма за участие в Националното литийно шествие на представители от Сливенска епархия до: депутатите от избирателните райони на Сливенска епархия, до областните управители и до кметовете на областните градове, както и до ръководителите на регионалните инспекторати по образование в Сливенска епархия, с покана да проявят съпричастност към усилията на Българската православна църква за духовно-нравственото израстване на децата на България.

8. За допълнителна информация – канцеларията на Сливенска митрополия – тел. 044 62 56 21.

 

 

« предишна новинаследваща новина »