ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пасхално послание на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний

07 април 2018 13:41, Митрополия на Западна и Средна Европа
Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний

Пасха свещена днес нам се яви,

Пасха нова и свята, Пасха тайнствена,

Пасха всепочитана, Пасха – Христос Избавител,

Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните,

Пасха, която ни отваря райските врати,

Пасха, която освещава всички верни.

(Из пасхални стихири гл. 5)

 

Възлюбени в Господа Братя и сестри,

Скъпи епархиоти на Богоспасаемата Западно- и Средноевропейска епархия,

Христос возкресе!

Неотдавна светата църква ни канеше към усилено въздържание и покаяние, а сега любвеобилно ни приканя към голямо тържество и велика радост. Днес по целия православен свят се разнася велик поздрав - Христос възкръсна! Наистина радостен ден и както го възпява светата църква „празник на празниците и тържество на тържества!“

Днешният ден е денят на изкуплението, на избавлението от греха и смъртта, ден на любовта, на единството и братството; ден на обновлението, на просвещението, на светлината, на живота. Днес небесата се веселят и земята се радва. Днес празнува целият видим и невидим свят, защото Христовото възкресение се явява най-голямото и най-важното събитие за целия видим и невидим свят. Без възкресението нито вярата, нито надеждата, нито любовта - тия сестри на спасението - щяха да имат за нас, вярващите, оная основа и благодатна сила, каквато добавят чрез него!

„Защото, както в Адам всички умират, така в Христос всички ще оживеят.“ ( 1-во Кор. 15:22) Христос възкресе и ада потресе! Христос възкресе и на всички ни радост донесе!

„Ако Христос не е възкръснал, суетна е и вярата ви!“ – казва св. ап. Павел. (1-во Кор. 15:17) Ако Христос не е възкръснал, то напразна е нашата вяра! Напразни са всички наши трудове и подвизи, нещастен и напразен би бил нашия живот и нашето съществуване, но ето, че възкръсналият Спасител ни уверява в друго, а именно, че смъртта вече е обезсилена, тя е просто едно заспиване на тялото, до оня ден, определен от Бога, в който всички ще възкръснем. Христос ни избави не само от някакъв кратковременен плен, но от плена на вечната смърт! Вехтозаветната пасха бе заменена от новозаветната, в която имаме вече некръвни жертви, както в йерусалимския храм, а безкръвна - Светата Евхаристия, в която Бог ни дава да вкусим пречистото Му тяло и кръв. Ето защо сега Светата църква кани всички да се веселят и тържествуват, защото Господ приема всички – и първия и последния, и дошлия в първия, и дошлия в единайсетия час. Както ни приканя и велегласният светител Йоан Златоуст да влезем в радостта на Своя Господ, всички да се насладим на тоя пир на вярата; всички да се възползваме от богатството на благостта!

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Отечески ви поздравявам със славното Христово Възкресение. Нека то възкреси в сърцата ни доброто и евангелската правда. Нека възкресението на нашия Господ Иисус Христос, възкресението на истината, освети нашите сърца и така озарени от сърце да запеем радостната пасхална песен: „Христос възкръсна от мъртвите и чрез смърт потъпка смъртта и на тия, които са в гробовете живот дарува.“ Амин!

 

 

« предишна новинаследваща новина »