ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на света великомъченица Марина във Варненска и Великопреславска епархия

19 юли 2010 12:35, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм "Св. Марина", в местността „Пчелина”

В манастира „Света Марина” край село Ботево, Божествена света Литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Манастирът е възстановен и обновен в последните години със спомоществувателсвото на г-н Петър Петров. Там, освен игумена арх. Гервасий, който е и архиерейски наместник на Добричка духовна околия, вече има и двама монаси - отец Марк и отец Прокопий.

Следобед митрополит Кирил отслужи празничен водосвет за здраве и успех, благословение и молитва за добро начало на новостроящия се храм "Св. Марина" в местността „Пчелина”, гр. Варна.

Водосветът бе отслужен под навеса на храма, който се оказа твърде тесен, за да побере всички дошли християни. По време на водосвета над местността „Пчелина” се изсипа обилен порой от дъжд, но той не прекъсна богослужбата. По този повод кириархът отправи и гореюа молитва реколтата да бъде спасена от пороите.

Митрополит Кирил благодари на дарителите на храма, който предстои все още да стане действащ.Основен дарител е варненецът Иван Иванов, който е предоставил свой имот за духовната обител.

Накрая Негово Високопреосвещенство поздрави събралите се десетки миряни, като каза: „Поздравявам с празника всички присъстващи в този храм, носещ името на мъченица Марина и им желая Божието благословение. Много отдавна миряните в тази част на града настояваха да имат свой храм”. Митрополит Кирил още уточни, че работата по изграждането на храма започналапреди 3-4 години и уточни, че той изцяло се строи само чрез дарения и помощи на вярващите.

Новата църква се прави в старобългарски стил - от камъни и тухли, а основен изпълнител на строителните работи е италиански майстор-реставратор. По думите му това може би е единственият храм в страната, построен в този стил. Строежът е завършен, но остава да се направят олтарът и иконостасът, добави митрополитът.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил припомни подвига на великомъченица Марина, която въпреки примамливите материални блага и въпреки мъченията е останала вярна на вярата си към разпнатия и възкръснал Иисус Христос. „Трябва да се гордеем, че сме вярващи православни християни и да заслужим чрез добрите си дела – милосърдие, състрадание и дарителства Божието благоволение”, посочи митрополит Кирил. Още каза, че след приключването на строежите, новите храмове ще ни обградят като светилници, за да разпръскват Христовата светлина.

Ктиторът на храма Иван Иванов припомни, че първата копка е направена през 2006 година, а проектът е подготвен още през 2001 г. В момента храмът не е действащ, защото трябва да бъде построен иконостасът, за който са необходими още 23 000 лв. Той обясни, че под всеки изографисан стенопис ще бъде изписано името на дарителя, платил за изографисването.

Предстои да отвори врати нов храм и в авренското село Болярци. Той ще носи името на св. пророк Илия. Възстановени са и църквите в селата Приселци и Крапец, каза още митрополит Кирил. По думите му в скоро време няма да има населено място във Варненско и Добричко без храм.

По материали от Агенция „Фокус” и в. Позвънете

 

 

Снимки

Манастир "Света Марина"Манастир "Света Марина"
« предишна новинаследваща новина »