ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Открит е дневен център и защитено жилище за зависими към психоактивни вещества младежи във Варна

19 юли 2010 13:38, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освещаване на дневен център и защитено жилище за зависими младежи

На 16 юли 2010 г. /петък/ от 11. 00 часа, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил с тържествен водосвет откри и освети дневен център и защитено жилище за зависими към психоактивни вещества младежи. Помещението, което се намира в гр. Варна, кв. “Аспарухово” е предоставено от Областната администрация на града на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими “Св. благоверен княз Боян - Енравота, Първомъченик Български”, Варна.

Сред гостите бяха са Областният управител г-н Данчо Симеонов, председателят на Общински съвет - Варна Николай Апостолов, Зам. кметът на града доц. Христо Бозов, директорът на дирекция „Превенции” към Община Варна Светлана Коева, представителят на Социална асоциация „Св. Андрей” Моника Хайтман, дарители и съмишленици. Те получиха благодарствени грамоти и икона на Св. благоверен княз Боян – Енравота, като дар и благодарност за съпричастността си към дейността на центъра.

На освещаването на жилището присъстваха и много приятели, както ги определят работещите в Центъра. Те живеят с проблемите и радостите на наркозависимите, които са на рехабилитация в Православния център.

Благодарение на помощта и подкрепата оказвана от тях и от институциите в града, Православният център за духовно обгрижване на наркозависими “Св. благоверен княз Боян - Енравота, Първомъченик Български” вече 7 години осъществява своята дейност, насочена в преодоляване на зависимостите към психоактивни вещества сред младежите.

Центърът е единствената рехабилитационна програма в България, базирана на православната духовност и единствената рехабилитационна програма на територията на Община Варна.

Православният център за духовно обгрижване на наркозависими е създаден през 2004 г., след настояването на енориаши и младежи, вече излекувани наркозависими, с помощта на: протоиерей Г. Фотакиев и финансовата помощ на манастира „Св. св. Константин и Елена”, катедрален храм „Успение Богородично” и енориите към храмовете: „Св. Пророк Илия”, ”Св. Димитър”, „ Св. Атанасий”, „Св. Успение Богородично”, „Св. Петка”, „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

Програмата се реализира в двора на храм „ Св. Цар Борис”, кв. „Аспарухово”.

Центърът реализира рехабилитационна програма за пълнолетни младежи, зависими към ПАВ с 24 ч. контролирана среда. Програмата е в два модула.

В първият модул се извършват следните дейности:

- Мотивиране на зависими към ПАВ за започване на лечение.

- Оказване на подкрепа на семействата на зависимите към ПАВ.

- Групово и индивидуално духовно обгрижване на зависимите към ПАВ (целящи да подтикне младежите към промяна на поведението чрез личностно общение с Бога, чрез възприемане на християнските морални ценности и чрез преосмисляне на досегашния начин на живот. Води се от духовници.)

- Трудова терапия (има за цел да се придобият трудови навици от зависимите към ПАВ лица. Ръководи се от трудови терапевти.)

- Спортна терапия (има за цел да развие физическата издръжливост на зависимите към ПАВ)

- Обгрижване на родители и семействата на зависимите към ПАВ лица, което се води от духовници. (целта е да се подкрепят родителите и семействата на зависимите към ПАВ, за осъзнаване проблема на децата им и промяна в отношението на родителя към детето).

Вторият модул е насочен към ресоциализацията на зависимите към ПАВ лица.

Има изградено защитено жилище, където зависимите водят сравнително самостоятелен живот. Извършват се следните дейности:

- Оказване на подкрепа за намиране на работа.

- Оказване на подкрепа за продължение на образованието, започване на квалификационни и преквалификационни курсове.

- Оказване на помощ за създаване на нови приятелски връзки.

- Оказване на помощ при решаването на конфликти на работното място.

Досега тук са намерили подкрепа и помощ 128 зависими към ПАВ младежи и техните семейства. Приблизително около 70 от тях са останали чисти, но другите дори и при рецидив, все още разпознават Църквата като единственото общество, с което се идентифицират. Независимо от грешката, която са извършили, те продължават да се борят по единствения възможен начин.

Центърът продължава активно да съществува благодарение подкрепата на енорията на храм „ Св. Цар Борис”, помощта на дарители, Социална асоциация "Св. Андрей", Община Варна, която за 2008 г е предоставила 26 000 лв. и Областната управа, която предоставя помещение за защитено жилище.

 

 

Снимки

Освещаване на дневен център и защитено жилище за зависими младежиОфициалните гостиВръчване на грамотите - Областният управител г-н Данчо СимеоновВръчване на грамотите и иконите - Директорът на дирекция „Превенции” Светлана КоеваОсвещаване на дневен център и защитено жилище за зависими младежи
« предишна новинаследваща новина »