ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в с. Конево и водосвет в Сборяново

19 юли 2010 22:39, Русенска митрополия
Архиерейско богослужение в с. Конево

На 18 юли, Неделя на св. Отци от Шестте Вселенски събори, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Рождество Богородично” в с. Конево, Разградска област. Истинско духовно събитие беше за малцината жители на селото, които с голяма радост и молитвен трепет участваха в богослужението в новия си храм. Във възкресното богослужение взеха участие много свещенослужители: ик. Георги Георгиев, Архиерейски наместник на Разградска духовна околия и енорийски свещеник на храма, ставр. ик. Евгени Дечев, прот. Михаил Михайлов, свещ. Дмитрий Терзи, свещ. Валентин Добрев, свещ. Никола Димитров, свещ. Деан Ангелов, свещ. Георги Михнев и дякон Кирил Синев.

Песнопенията от св. Литургия изпълни смесеният църковен хор при храм „Св. Николай Чудотворец” в гр. Разград с диригент г-н Красен Иванов, който е добре известен на всички ценители на църковна музика в нашата епархия.

След възгласа: „Със страх Божий, вяра и любов пристъпете”, епископ Яков причасти много деца с Тялото и Кръвта Христови.

След края на тържественото богослужение Преосвещеният епископ Яков поздрави благочестивите християни и им преподаде благословението на Русенския митрополит Неофит.

От 12.00 часа духовниците извършиха водосвет в местността Сборяново до гр. Исперих по време на традиционен народен събор по случай настъпващия Илинден, организиран всяка година. Християнският събор е шести по ред и с него се възражда една многовековна традиция, тъй като от 1947 г. той е бил забранен. Днес негов организатор е сдружение „Сборяново” с председател Стойко Николов. В програмата на събора взеха участие много талантливи изпълнители на българска народна музика.

Бог да ни укрепява в правилното изповядване на християнската ни вяра, а св. отци от шестте Вселенски събора да ни бъдат за пример в отстояването й в днешните секуларизирани времена.

 

Кратка историческа справка:

 

Храм „Рождество Богородично” в с. Конево, Разградска област е осветен на 8 септември 2009, денят в който честваме рождението на Пресвета Богородица, от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит в съслужение с Месемврийски епископ Яков, както и множество свещеници. Селото е съставено главно от преселници от тулчанския район на Северна Добруджа и никога не е имало свой храм. Строежът е станал, благодарение на многобройни спонсори, сред които най-голям принос имат Иван Крачунов и Теодор Иванов. Църквата е построена изцяло от дарения, които достигат сумата 300 000 лв. Изографисан е напълно в класически византийски стил от иконографи от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Снабден е с масивен иконостас с фина ажурна дърворезба с красиви икони на златен фон.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Архиерейско богослужение в с. КоневоАрхиерейско богослужение в с. КоневоВелик входПоздравително слово на епископаСвещенослужители със смесения църковен хор от РазградХристос ВседържителВодосвет на събора в местността СборяновоВодосвет на събора в местността СборяновоСвещеник Георги поръсва вярващите за здраве
« предишна новинаследваща новина »