ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и пострижение в храм „Пресвета Богородица - Живоприемни източник“

13 април 2018 14:22, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия с Мелнишки епископ Герасим

На 13 април – Светли петък – Живоприемен източник, в столичния храм „Пресвета Богородица – Живоприемни източник“ в кв. Подуене, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена Пасхална св. Литургия. Св. богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП. В съслужение с него бяха архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархия, протоиерей Симеон Иванов – председател на църковното настоятелство на храма-домакин, много свещеници от столични храмове.

В края на утренята за „четец и певец“ беше постриган Илиян Пишев (на 44 години, работещ).

Празникът на „Живоприемни източник“ е бил установен през 5. век в Константинопол, когато император Лъв I Тракиец (457-474), наречен по това време Макелий, открил аязмо на Пресвета Богородица, в близост до което построил величествен храм, посветен на „Живоприемния източник“, т.е. на Божията Майка. Богородица е наречена така, защото е приела в утробата си Подателя и Владетеля на живота Христос. Заради Майката Божия и заради аязмото, което извирало постоянно и било причина за множество изцеления, не би могло да съществува по-добро име за храма. Освещаването му било извършено в петъка от Светлата седмица и оттогава е прието Православната Църква да чества празника „Живоприемни източник” всяка година на същия ден.

По традиция след края на св. Литургия извън храма в кв. „Подуяне” – на мястото, където някога е имало извор с лековита вода, бе отслужен и пасхален водосвет. „Нека наистина тази вода, която осветихме в памет на този дивен празник, да бъде за изцеление на душата и тялото, и да ви дава Бог много душевни и телесни сили… за да може да напредвате в добродетелите, да спасите душите си и да помогнете на другите да се спасят“, каза в словото си след освещаването на водата Негово Преосвещенство епископ Герасим, като преподаде и отеческия благослов на Негово Светейшество и поздрави от негово и от свое име отец Симеон и цялата енория. Вярващите бяха поръсени със светена вода и си тръгнаха със сърца, преизпълнени с благодарност към Бога и Пресвета Богородица.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2211-20180413

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Храм „Пресвета Богородица – Живоприемни източник“ в кв. Подуене, СофияПосрещане на Мелнишки епископ Герасим в храмаАрхиерейска св. Литургия в храм Пресвета Богородица - Живоприемни източникНовият четец на БПЦ - Илиян Пишев Архиерейска св. Литургия в храм Пресвета Богородица - Живоприемни източникЕвангелско четиво със ставр. ик. Ангел АнгеловАрхиерейска св. Литургия с Мелнишки епископ ГерасимПасхален водосвет
« предишна новинаследваща новина »