ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Игумените на светогорските манастири "Ксенофонт" и "Пантократор" посетиха София

15 април 2018 08:18, Софийска митрополия
Игумените на светогорските манастири Ксенофонт и Пандократор в Св. Александър Невски

На 14 април, Светла събота, Негово Високопреподобие архимандрит Алексий, игумен на светогорския манастир "Ксенофонт", Негово Високопреподобие архимандрит Гавриил, игумен на светогорския манастир "Пантократор", заедно със сестри монахини и послушнички от женския манастир „Св. Йоан Кръстител“, край с. Акритохори, Гърция, посетиха гр. София.

Скъпите гости бяха посрещнати пред ПКСХП „Св. Александър Невски“ от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и г-н Андрей Кристов, председател на Балканското Атонско сдружение.

Духовниците от Света Гора и сестрите монахини посетиха храм „Св. Александър Невски“, чуха историята на храма от ставр. ик. Костадин Гаврилов, като и се поклониха пред светите мощи на св. Александър Невски и св. Серафим Саровски, както и на образите на св. Богородица – „Достойно есть“ и на Света Богородица – „Бачковска“.

Поклонението на гостите от Гърция продължи и в руския храм „Св. Николай Чудотворец“, където бяха посрещнати от архимандрит Васиан, представител на руския патриарх в София. Той запозна всички с историята на храма и заведе гостите да се поклонят на гроба на св. Серафим Соболев.

След това, с особена радост, гостите бяха посрещнати и в сградата на Софийска света митрополия и на скромна почерпка бяха споделени духовни мисли, свързани с Възкресение Христово и взаимната любов и братски отношения между Гърция и България, между Света Гора и България, между гръцките манастири и българското монашество.

Братята и сестрите монахини посетиха и Драгалевския манастир, където с радост и Пасхален поздрав, бяха посрещнати от архимандрит Алексий и игумения Серафима.

Духовно наситени и възрадвани от българското гостоприемство, гостите се отправиха към своите свети обители, изпълнени с радост, удовлетворение и братска любов.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2216-20180414_athos

Снимки: Валентин Тодоров

 

 

Снимки

Радостно посрещане на архимандрит Алексий КсенофонтскиПред копието на чудотворната икона Достойно ЕстВ патриаршеската катедрала Св. Александър НевскиСнимка за спомен в катедралатаПри мощите на св. Серафим СофийскиВ Руската църква Св. Николай ЧудотворецВ Драгалевския манастирВ Драгалевския манастир
« предишна новинаследваща новина »