ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. пророк Илия – светецът на енория Княжево, София

20 юли 2010 18:30, Българска Патриаршия
Храмов празник в Княжево

С архиерейска св. Литургия в храм „Св. пророк Илия”, кв. "Княжево", София, бе почетен днес светецът закрилник на енорията. Тя бе отслужена от Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин. В съслужение с него бяха свещенослужителите о. Иван Андонов, о. Константин от столичния храм "Св. апостоли Петър и Павел" и дякони.

Великолепният и обновен храм на кв. "Княжево" бе преизпълнен с народ. На влизане в храма всеки се благославяше от храмовите свещеници - о. Атанасий Аргилашки и о. Дилян Цветков, които застанали при дверите на храма – двама стражи на радостта, поръсваха със светена вода и помазваха с елей черкуващите се.

Тържествената и много актуална днес проповед за св. прор. Илия произнесе досточтимият преподавател по Стар Завет и библеистика в Софийския богословски факултет проф. Славчо Вълчанов. В нея той каза: „Осем века преди Рождество Христово св. пророк Илия, призован от Бога, тръгнал на борба срещу злото в една атмосфера на пълен духовен упадък. Той извършва чудеса, като наказание срещу богоотстъпническия Израил, и възкресява, подобно Бога на живота. Но най-важното е, че св. прор. Илия обявява диспут, дуел с езическите жреци на планина Кармил, символ на езическите богове. Св. Илия се изправя пред цяла армия от жреци, които били магьосници, имали демонична сила, за да се покаже кой Бог е истинският.

Жертвеникът на Илия бил построен само от 12 камъка, но върху него паднал огънят Божий. В името на справедливостта пророкът заповядал да бъдат изтребени всичките лъжепророци. Защо това се случва? Защото Христос е Бог на любовта, но Той с бич влезе в храма. А любовта може да се съчетава дивно със справедливостта, която изисква наказание за престъпника и вероотстъпника.

На планината Хорив Бог се яви на Илия и го пита: "Илия защо си тук?" "Пламнах, Господи, от ревност по Тебе, по Твоя дом" - отговорил той. Защото има свещена ревност, която гори, подчинява човека на един стил да върши жертва пред олтара на Бога. Която ни кара да помислим къде сме, какво сме. Нашата вяра жертвена ли е, изпълнена с дух на ревност ли е, или е ленива реклама на вяра.

А нашата вяра трябва да бъде пълна с тайнства. Отправена към Бога, Който чудотвори, както чрез чудотворните икони и в случая Божигробската икона в гр. Пловдив.

Бог е Дух (Йоан. 4 гл). Той невидимо присъства и претворява сърцата човешки и ги превръща в жив олтар на живия Бог. И тези, които Му се покланят истински, трябва да Му се кланят с Дух в своята душа и с истина.

Ето такъв е духовният урок на Православната църква в днешния ден: необходим е пророчески дух, ревност по Бога, поклонение пред Бога, а не пред лъжливи човешки митологеми, лъжливи идеологии, харизматични псевдоличности.

Бог е Един, а ние всички сме Негови чеда. И нека св. пророк Илия да бди над агонизиращия, както в икономическа, така и в духовна криза, български народ. Амин!”

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство еп. Константин поздрави с празника всички и им благопожела сили и здраве. След многолетствието епископът освети корбана, подготвен по стара възстановена традиция в три казана - от козе, овче и телешко месо.

Вярващият народ продължи да се черкува през целия ден, отнасяйки благословението на огнения светец в позапаленото от общия празник сърце.

+++

Бележка: Думата „курбан", с „у”,а не с „о”, е турска и обозначава мюсюлманското празненство Курбан-байрам, което трае четири дни. Докато думата „корбан” е със семитски корен и обозначава еврейската религиозна проява на отдаване дар в име Божие за благословение на хората и техните домове. "Корбан", а не "курбан", значи предложение, пожертване на нещо, и в този си смисъл тя е спомената и от Самия наш Господ Иисус Христос в евангелието от Марк, 7 гл., 11 ст. - "корбан, сиреч, дар Богу". Близка е до българската дума "оброк", но за разлика от оброците, които могат да бъдат от всякакво естество, корбанът представлява дарено и споделено ястие за благословение в име Божие.

Текст и снимки: Анула Христова begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting

 

 

Снимки

Храмов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоПроповедПроповедПроповедХрамов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоЕпископ КонстантинСвето Причастие със св. ДаровеБлагославяне на корбанаБлагославяне на корбанаВ очакване на храмовото благословениеВ очакване на храмовото благословениеРаздаване на нафораСв. пророк Илия и св. прор. ЕлисейОсвещаване на приношениятаОсвещаване на приношениятаХрамов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоХрамов празник в КняжевоКанаскиятаКанаскиятаХрамов празник в КняжевоХрамов празник в Княжево
« предишна новинаследваща новина »