ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 9 на „Църковен вестник”

27 април 2018 09:59, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 9 на „Църковен вестник”

От актуалните събития през изтеклия период в броя сме отразили панихидата за жертвите от атентата в столичния храм „Св. Неделя” на 16 април 1925 г. и награждаването на участниците в Националния конкурс „Възкресение Христово”, който ежегодно се организира от Св. Синод на БПЦ.

Под рубриката „Достойни архиереи на БПЦ” продължаваме да ви представяме забележителния духовник Охридски и Пловдивски митрополит Натанаил през погледа на неговия наследник на катедрата на Пловдивска митрополия - Кирил, патриарх Български. Започваме публикуването и на статията на Ангел Карадаков „Живот за вяра и род”, посветена на митрополит Софроний Търновски, по повод 160-годишнината от рождението на бележития архиерей.

„Новозаветните притчи в българската късновъзрожденска църковна стенопис” е статията на Силва Маринова, докторант по Църковно изкуство в Богословския факултет на СУ, която разглежда присъствието на сюжетите от притчите Христови в интериора и екстериора на българските храмове и манастири от епохата на Възраждането.

Каква е църковната традиция в иконографските изображения на евангелската сцена за уверението на св. ап. Тома във Възкресението на Христа ще разберете от статията „Вярата на неверника” на докторанта на БФ на СУ Николина Александрова.

Колонката на редактора този път е посветена на темата за любовта, а в рубриката „Църква и общество” ще откриете материала на доц. Костадин Нушев „Християнската свобода и предизвикателствата на неолиберализма във връзка с темата за християнското образование и съвременна Европа”.

Главен редактор на "Църковен вестник" - Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »