ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов православен храм в с. Болярци

22 юли 2010 14:54, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Нов православен храм в с. Болярци

Преди година Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, кметът на община Аврен г-н Красимир Тодоров и председателят на местния Общински съвет г-н Стоян Стоянов направиха първата копка за изграждането на храм в с. Болярци.

На 19 юли 2010 г. - в навечерието на християнския празник Илинден, жителите на с. Болярци вече имат нов православен храм, който носи името на светеца - "Св. пророк Илия". Той бе осветен от Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил.

На първата празнична св. Литургия в новия храм присъстваха кметът г-н Красимир Тодоров, заместникът му г-н Тодор Тодоров, председателят на ОбС г-н Стоян Стоянов, кметският наместник на селото г-жа Райна Вучкова, кметове на населени места в общината, жители и гости на с. Болярци. За построяването на храма от бюджета на общината са изразходени 80 000 лева. По време на строителството десетки жители на Болярци дават своя доброволен труд, а дарения постъпват и за изработката на иконостаса и иконите в храма.

Храм „Св. пророк Илия” е построен от „Стоянов Интериор" ЕООД с ръководител Димитър Стоянов, на когото кметският наместник г-жа Райна Вучкова благодари за положения труд. Тя пожела на миряните да се грижат за храма и активно да се ползват от благодатното му предназначение.

Кметът г-н Красимир Тодоров подари за новия храм медна икона "Рождество Христово" и поздрави жителите на с. Болярци с новата свещена придобивка.

Той сподели, че съвсем скоро в с. Добри дол, единственото населено место в общината, останало без молитвен дом, ще започне изграждането на малък параклис.

За по-малко от четири години в общината са изградени и завършени храмовете в селищата Бенковски, Близнаци, Круша, Китка, Юнак, както и джамия в Бенковски, на обща стойност над 400 000 лева. Ремонтирани са църквите в Тръстиково, Синдел, Равна гора, Садово, Дъбравино и Аврен.

Снимки и текст: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Св. пророк ИлияНов православен храм в с. БолярциНов православен храм в с. БолярциНов православен храм в с. БолярциНов православен храм в с. БолярциНов православен храм в с. БолярциНов православен храм в с. Болярци
« предишна новинаследваща новина »