ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празници за Илинден в Търговищка духовна околия

22 юли 2010 15:13, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Илинден в Търговищко

На 5 км от гр. Антоново се намира село Добротица. В миналото селото се е наричало Добриново и е било населено изключително само с българи. Навярно през Търновското въстание, когато целият Тузлук е бил опожарен, не пожалват и това малко селце. Оцелели жени, деца и старци създават ново село, на два километра от старото място. Жители разказват, че дори и сега, ако трябва да се копае там, където е било някога старото село, угарта е премесена с пепел.

Енорийският храм е посветен на свети пророк Илия и е построен през 1910 година. Майстор на църквата е дядо Димитър Майстора от гр. Антоново. Главният инициатор и дарител е Арсо Дончев. Той бил млад, доста буден и енергичен човек. Току-що се бил върнал от Америка. Дал 4 жълтици, събрал от селяните още три и основал фонд за строеж на храм. Помогнали му в това дело и Неделчо Христов, Иван Вучков, Йосиф Стоянов, Илия Момчилов, Никола Динев, Алекси Ив. Вучков.

На празника Възнесение Господне 1920 г. бил положен и антиминс със свети мощи. Полагането е направено от протосингела на св. Търновска митрополия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Хлебаров, в съслужение с йеромонах Борис и завеждащия тогава енорията - свещеник Марко А. Попов.

Въпреки поочуканите ъгли и зеещите рамки на иконите, в стогодишния храм архиерейският наместник на гр. Търговище ик. Славчо Проданов, в съслужение с отец Антоний от гр. Омуртаг, отслужи молебен за здраве. Отец Антоний разказа на миряните за празника. Иконом Славчо Проданов благодари на Община Антоново, в лицето на председателя на общината г-жа Кръстана Къртева, кмета на с. Добротица г-н Пламен Манов. „С изграждането на този храм са изградени и вярата, традициите и обичаите на тази християнска общност” – завърши словото си ик. Проданов.

 

Още един храм в Търговищка духовна околия носи името "Св. пророк Илия" - този в с. Васил Левски. Будни българи през далечната 1907 г. купили бейски имот – чифлик, отделили нива от 20 декара и я подарили за построяването на църква. От наема е създаден фонд за строежа. Градежът започва през 1921 година.

Светата Литургия за празника бе отслужена от свещ. Бисер Христов, завеждащ енорията, в съслужение със свещ. Анатоли Ангелов. Към тях за корбана и водосвета за здраве се присъединиха и взеха участие и прот. Димитър Байков с хористи от храм „Успение на Пресвета Богородица”, гр. Търговище.

***

Бележка: Думата „курбан", с „у”, а не с „о”, е турска и обозначава мюсюлманското празненство Курбан-байрам, което трае четири дни. Докато думата „корбан” е със семитски корен и обозначава еврейската религиозна проява на отдаване дар в име Божие за благословение на хората и домовете им. "Корбан", а не "курбан", значи предложение, пожертване на нещо, и в този си смисъл тя е спомената и от Самия наш Господ Иисус Христос в евангелието от Марк, 7 гл., 11 ст. - "корбан, сиреч, дар Богу". Близка е до българската дума "оброк", но за разлика от оброците се изразява в даряване и споделяне на храна.

Текст: презвитера Валентина Проданова
Снимки: презвитера Валентина Проданова и Кръстана Къртева

 

 

Снимки

Храмът преди...ХрамътИлинден в ТърговищкоИлинден в ТърговищкоИлинден в ТърговищкоИлинден в ТърговищкоИлинден в Търговищко
« предишна новинаследваща новина »