ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изпълват се 100 години от кончината на Великотърновския митрополит Йосиф

30 април 2018 09:59, Българска Патриаршия
Великотърновски митрополит Йосиф

Днес се изпълват 100 години от кончината на Великотърновския митрополит Йосиф.

За него години след кончината му протопрезвитер Стефан Цанков ще напише, че видният митрополит е имал истинско пастирско съзнание за мисията на Църквата сред обществото.

Иначе митрополит Йосиф и по род е търновец. Ражда се в древната българска столица на 1 януари 1870 г. с името Йордан Бакърджиев. Началното си образование завършва в училището в Горна Оряховица, а през 1887 г. става послушник в близкия до него манастир "Св. Троица". Същата година е и постриган за монах. Приема името Йосиф. Две години по-късно е ръкоположен за йеродякон от Величкия епископ Партений.

Йеродякон Йосиф завършва Самоковската духовна семинария през 1892 г. По време на обучението си е стипендиант на княз Фердинанд I. След като завършва българското духовно училище заминава за Германия и по-точно за Мюнхен, където завършва Богословския факултет на Максимилиановия университет. Веднага щом завършва бакалавърската си степен завършва и социални науки в Женевския университет.

От 1 януари 1899 година до 5 септември 1905 година йеродякон Йосиф е протосингел на Софийската митрополия. Той често по лична покана от страна на монарха обгрижва богослужебните нужди на дворцовия параклис „Св. св. Петър и Павел“ и става близък с княз Фердинанд. На 4 юли 1899 година е ръкоположен за йеромонах от Софийския митрополит Партений. На 24 април 1904 година Светият синод го удостоява с архимандритска офикия. През 1909 г. архимандрит Йосиф е ръкоположен за епископ с титрата Драговитийски в столичния храм „Света Неделя“ от Доросто-Червенския митрополит Василий и Софийския митрополит Партений.

На 7 септември 1914 г., административно-управляващия Ст. Загорска епархия епископ Йосиф, е избран на овакантената Търновска митрополитска катедра. Въдворяването на новия митрополит е на 21 септември с.г. По време на Балканската война, а по-късно и в Първата световна война, митрополит Йосиф е началник на военното духовенство. Като такъв, той проявява много такт и умение, заради което става известен между всички военни кръгове. През 1913 г., заедно с протопр. Стефан Цанков, ръководи мисията за покръстването на помаците в южните склонове на Родопите, която мисия има отлични резултати и е оценена положително от Св. Синод и държавната власт. Дядо Йосиф усилено подкрепя дейността на свещеническите братства, като дава пример и за други епархии. По време на войните, началника на военното духовенство - митрополит Йосиф се движи саможертвено между болните от холера войници и укрепва духовно изстрадалите синове на майка България. Едва започнал обществено-църковната си дейност, много млад, той завършва земния си живот - загуба, която родната Църква тежко преживява.

Митрополит Йосиф се преставя пред Бога на 30 април 1918 г. в София. Погребан е в манастира "Св. Троица", където и поема първите си духовни стъпки.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

The 100th anniversary of the death of Metropolitan of Veliko Tarnovo Joseph was completed

По статията работи: Ангел Карадаков
Снимка: Летопис на Българската православна църква

 

 

« предишна новинаследваща новина »