ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОКАНА за тържествено празненство по случай 229 години от победата при нос Калиакра

23 юли 2010 12:29, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Св. праведен Фьодор Ушаков

Църковното настоятелство при храм “Св. архангел Михаил” в село Българево с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил ви кани на тържествена св. Литургия в храма на 31 юли (събота) от 8, 30 часа. Литургията ще бъде отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил по повод 229 години от блестящата победа на руската ескадра над турския флот в сражението при нос Калиакра, което е станало на 1 август 1791 година.

В храм „Св. архангел Михаил” в с. Българево ще бъде пренесена частичката от мощите на св. праведен Фьодор Ушаков.

В чест на събитията край нос Калиакра, в знак на братска християнска обич и в памет на това, че победата на св. праведен Фьодор Ушаков се помни и се почита в България, на 31 юли 2005 г. частица от неговите мощи беше дарена и тържествено пренесена от руския гр. Ярославъл до гр. Варна. Светите мощи се съхраняват в Морския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

 

Кратка автобиографична справка:

Адмиралът е роден на 24 февруари 1744 г. в село Бурнаково (Ярославска област), в небогато дворянско семейство. Неговият баща, Фьодор Игнатиевич Ушаков, е сержант от армията в оставка. Адмирал Ушаков завършва Морския кадетски корпус през 1766 г. и служи в Балтийския флот. От 1769 г. служи в Донската (Азовска) флотилия. Участва в руско-турската война от 1768-1774 година.

От 1774 г. командва фрегата. През 1780 година е назначен за командир на императорската яхта, но скоро се отказва от кариерата на придворен. В периода 1780-1782 е командир на линейния кораб „Виктор“, който охранява в Средиземно море руските търговски кораби от пиратските действия на английския флот.

В началото на руско-турската война от 1787 г. е командир на линейния кораб „Св. Павел“. При остров Тендра и нос Калиакра прибягва до създаването на нова маневрена тактика, която се отличава от приетата по това време линейна тактика.

През 1793 г. е произведен в чин вицеадмирал. Показва образци на организация и взаимодействие между армията и флота. През 1800 г. ескадрата на Ушаков се връща в Севастопол. Заслугите на Ушаков не били оценени от Александър I, който го назначава на второстепенна длъжност - главен командир на Балтийския гребен флот и началник на флотските команди в Санкт Петербург.

През 1807 г. излиза в оставка. По време на Отечествената война от 1812 г. Ушаков бил избран за началник на опълчението на Тамбовска губерния, но поради болест се отказва от длъжността.

Адмирал Ушаков умира на 14 октомври 1817 г. в своето имение в село Алексеевка в Мордовия. Погребан е в Санаксарския манастир в близост до гр. Темников.

Паметта на праведния адмирал Ушаков се празнува в деня на неговата кончина – 2 (15) октомври, и в деня на прославянето му - 23 юли (5 август).

 

 

Снимки

Св. праведен Фьодор УшаковСв. праведен Фьодор Ушаков
« предишна новинаследваща новина »