ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм и офикия в Ихтиманска духовна околия

24 юли 2010 16:47, Софийска митрополия
Нов храм в Ихтиманска духовна околия

На 24 юли Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, освети новопостроен храм в с. Венковец, Ихтиманска духовна околия.

Новият храм е посветен на св. пророк Илия и се явява единствен за селището. За неговото построяване и устройване през четирите години на строеж са се потрудили кметът на гр. Ихтиман - г-жа Маргарита Петкова, кметът на гр. Самоков - г- н Ангел Николов, Софийската св. митрополия и най-вече кметският наместник на с. Венковец – г-н Иван Колев.

С лития и полагане на св. Антиминс бе осветен новият храм, в който Знеполският епископ Йоан оглави първата Божествена св. Литургия. В нея взеха участие: архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия ик. Йосиф Серев, свещенослужители от епархийския център и свещеници от околията.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в края на литургията бе награден с офикия „ставрофорен иконом” архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия ик. Йосиф Серев. Знеполският епископ обоснова пред църковното изпълнение даденото отличие с думите: „Заради многобройното храмостроителство и благоустрояване на църквите в околията, за неуморните грижи, които полага вече 21 години като архиерейски наместник и като такъв съумява да обедини събратята си и поддържа мира в духовната околия, както и за свещеническото му служение, започнало през 1986 г.”.

В края на богослужбата архиереят, като поздрави многобройните християни с освещаването на енорийския им храм, изказа своята радост за разбирателството и активното сътрудничество между светската и духовната власт и благопожела все така и занапред заедно, в единомислие да работят за благото на св. Църква в този край на богохранимата Софийска епархия.

Ихтиманска духовна околия е третата по големина в Софийска епархия. Тя обхваща градовете Ихтиман, Костенец, Момин проход и Долна баня. В околията има вече 30 енории, които духовно се обгрижват от десет свещеници. Само за последните четири години са построени седем храма в селища, в които никога не е имало храм, и 16 параклиса. В част от енориите има изградени братства и неделни училища.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Диан Иванов

 

 

Снимки

Нов храм в Ихтиманска духовна околияНов храм в Ихтиманска духовна околияНов храм в Ихтиманска духовна околияНов храм в Ихтиманска духовна околияНов храм в Ихтиманска духовна околияНов храм  в Ихтиманска духовна околияНов храм в Ихтиманска духовна околияНов храм в Ихтиманска духовна околия Офикия на архиерейския наместник в Ихтиманска духовна околия- отец Йосиф СеревОфикия на архиерейския наместник в Ихтиманска духовна околия- отец Йосиф Серев Нов храм и офикия в Ихтиманска духовна околияНов храм и офикия в Ихтиманска духовна околия
« предишна новинаследваща новина »