ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сливенският митрополит Йоаникий оглави св. Литургия в храм „Св. Параскева”, с. Равда

26 юли 2010 21:31, Весела Игнатова
Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий

С цвете и букетче здравец в ръка десетки християни днес дойдоха в храм ”Св. Параскева”, с. Равда, за да почетат св. Параскева (Римлянка). В този единствен храм за курортното селище на Бургаска духовна околия, който днес отбелязва своя храмов празник, светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие архимандрит Йеротей, игумен на Поморийския манастир "Св. Георги", архимандрит Димитрий и свещеници от Сливенска епархия.

На певницата г-н Любомир Игнатов, преподовател по Източноцърковно пение и Типик в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, и енорийският свещеник Димитър Илиев изпълняваха празничните църковни песнопения и допринасяха за молитвеното настроение на черкуващите се, които с нескрита радост изживяваха велелепната богослужба.

Наред с местните вярващи, и християни от различни националности не спираха да прииждат в храма от ранно утро, за да почетат светицата и да попросят нейната закрила. Множество деца и възрастни пристъпиха за св. Причастие (лично митрополитът внимателно попита възрастните дали са с необходимата подготовка за приемането на св. Тайни).

В края на богослужението Сливенският митрополит Йоаникий се обърна към богомолците с отеческо слово, в което говори за свещеното и църковното предание и за благочестивите традиции при изповядването на православната ни вяра. Архиереят обърна особено внимание на това как, от какво и по какъв начин трябва днес да се предпазва съвременният християнин, защото „дните са лукави” и припомни думите на св. Симеон Нови Богослов, че Бог всичко може да върши, но не може да спаси оня, който не търси и не желае своето спасение.

Като поздрави енориашите с храмовия им празник и благодари на гостите за тяхното молитвено участие в празничната богослужба, митрополит Йоаникий им даде своя архипастирски благослов.

За лично благословение от Сливенския архиерей пристъпиха кметът на гр. Несебър г-н Николай Димитров, кметът на с. Равда и общинската управа. В този ден, в който храмът чества своя празник, селото празнува и своя събор, затова след края на св. Литургия започна и празнична програма, която продължи да късно вечерта в курортното селище.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Параскева", с. РавдаХрам "Св. Параскева", с. РавдаНегово Високопреосвещенство Сливенски митрополит ЙоаникийВеликият входВеликият входАрхимандрит ДимитрийОтец Петър от несебърското духовенствоНегово Високопреосвещенство Сливенски митрополит ЙоаникийПразничната иконаХрамовата иконаПевцитеВ храмаВ храмаПразник в с. РавдаПразник в с. РавдаПразник в с. РавдаС букетче в ръкаПразник в с. РавдаПевците" Со страхом Божиим..."Празник в с. РавдаПразник в с. РавдаСливенският митрополит Йоаникий раздава нафора Сливенският митрополит Йоаникий разговаря с кмета на гр. Несебър
« предишна новинаследваща новина »