ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. вмчк Пантелеймон в с. Калипетрово, Добруджанско

27 юли 2010 17:08, Доростолска митрополия
Празник в с. Калипетрово

Днес, когато Православната църква чества празника на св. Седмочисленици и на св. вмчк Пантелеймон, в местността Юртлука край с. Калипетрово жителите на това прекрасно добруджанско село, съхранило вярата и българското в своя душевен храм, се отправиха за местността, където се предвижда изграждането на параклис в чест на св. вмчк Пантелеймон.

С благословението на Доростолския митрополит Амвросий, високоблагоговейният ставрофорен иконом Добри Чаков – протосингел на Доростолска епархия, даде начало на св. Литургия.

Участие в празничната служба взеха прот. Валентин Найденов и свещ. Георги Михнев, иподяконства монах Синесий. Присъства и кметът на село Калипетрово г-н Йордан Ковачев.

След края на литургията митрополит Амвросий извърши водосвет и поръси всички дошли в тази приказна местност, за да почетат празника. Бе раздаден корбан за здраве на всички гости от селото и околността.

С благословението на приснопаметния Доростолски митрополит Иларион през 2007 г. бе направена първата копка и положен основен камък на мястото, кадето ще бъде изграден параклис в чест на св. вмчк Пантелеймон.

Текст и снимки: Йордан Петров

 

 

Снимки

Св. вмчк ПантелеймонСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияРака с мощи на св. Емилиан Доростолски, св. вмчк Пантелеймон, св. вмчца Христина, св. ЕрмолайМитрополит АмвросийМитрополит Амвросий и кметът г-н Йордан КовачевДа се помолимКорбан за здравеПразникСв. ЛитургияВодосвет за здравеВодосвет за здравеВодосвет за здравеВодосвет за здравеСв. ЛитургияДобруджанско хороДобружанско хоро
« предишна новинаследваща новина »