ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. прпмчца Параскева Римлянка във Варна

28 юли 2010 11:31, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Светите мощи

На 26 юли - празника на света прпмчца Параскева Римлянка - Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи св. Литургия в едноименния храм в град Варна.

В празничното богослужение в съслужение с митрополита бяха свещеноиконом Петко Минчев – председател на храма, протойерей Живко Георгиев, свещеник Димитър Кадийски, свещеник Ясен Керчев, свещеник Стоян Флорентинов и дякон Михаил Манев.

След светата Литургия Негово Високопреосвещенство отслужи празничен водосвет и освети корбан за здраве и благоденствие на присъстващите.

На клироса достойно се представиха дългогодишните певци, които пораснаха в този храм. Днес там растат и техните деца. Света Параскева винаги е събирала около себе си млади хора. Храмът е и единственият в гр. Варна, в който по време на св. Литургия се пее източноцърковно пение.

Преподобномъченица Параскева Римлянка живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците в Рим. Светицата жестоко пострадала за вярата си в Христа при царуването на император Антонин. Хвърлена в котел с кипящо масло и катран, тя останала невредима. На мъченията й присъствал сам императорът. Но в очите му попаднали пръски от кипящата течност и той ослепял. По негова молба, мъченицата помолила Бога да му върне зрението. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата. Мощите й по-късно били пренесени в Цариград.

Днес и във варненския едноименен храм се съхранява частичка от тях.

Текст и снимки: Борислав Стоев и Мария Стойкова

 

 

Снимки

Иконостасната иконаВарненският и Великопреславски митрополит д-р КирилНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р КирилСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветите мощиОсвещаване на водатаБорислав Стоев - на празника, но и на работа...
« предишна новинаследваща новина »