ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празници по повод 132-годишнината от Освобождението на Варна

28 юли 2010 12:00, Варненска и Великопреслaвска митрополия
132-годишнина от Освобождението на гр. Варна

С празнична св. Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, бяха открити празниците по повод 132-годишнината от Освобождението на града от ХІV армейски корпус на генерал Цимерман.

Всяка година на 27 юли десетки варненци и гости на града се събират в двора на храм „Св. архангел Михаил“, за да изразят своята благодарност и почит към освободителите и към всички, паднали за свободата на България.

И тази година с благодарствен молебен, военен ритуал и поднасяне на венци пред Паметника на руските воини (в двора на храма) гражданите се поклониха пред паметта на освободителите. На церемонията присъстваха генералният консул на Руската федерация във Варна г-н Юрий Соловьов, и. д. кмет на гр. Варна г-н Антон Жожев, представители на Военноморските сили на Република България, Граничната служба на Черно и Азовско море на Руската федерация, Районна дирекция на "Гранична полиция“ - Бургас, НАП, Окръжна прокуратура и др.

Руският дипломат г-н Юрий Соловьов подчерта близостта на двата народа, обединявани от православието и пролятата кръв за свобода и независимост, и видя символизма на „нашите взаимоотношения“ в бронзовата композиция в двора на храм-паметника, изобразяваща красива българска девойка и руски войник, дело на Христо Песев.

Тържественото настроение беше осигурено от представителния оркестър на ВМС, от малката Елисавета Ганчева и нейното невероятно изпълнение на „Излел е Дельо хайдутин“ и изпълнения на традиционни руски песни.

Градът е освободен по-късно от останалата част на България, поради присъствието на турски гарнизони в много от важните крепости из Североизточна България. Те се оттеглят по-късно, тъй като според Сан-Стефанския договор няма точна дата кога да го направят. Това става едва след Берлинския конгрес, на който става ясно, че Варна е в границите на Княжество България.

 

***

Същия ден в местността Терасите, район „Владислав Варненчик”, Негово Високопреосвещенство отслужи заупокойна молитва и освети паметника, в чиито основи бяха положени ритуално останките на предците на основателите на района и на загиналите в руско-турските войни.

Местността Терасите е известна като първи гробищен парк във Варна, в който са погребани офицери от 71-ви пехотен Бельовски полк и 50 руски офицери. Имената на загиналите са гравирани на три мемориални плочи и над тях се извисява кръст. Поставена бе и капсула на времето с послание от Никола Джеров и неговия 13-годишен внук Мартин - потомци на основателите на село Пашакьой, което дава началото на “Владиславово”.

Сред официалните гости на събитието бяха кметът на “Владислав Варненчик” Добромир Джиков, областният управител Данчо Симеонов, Христо Контров – по чиято инициатива преди година е започнало изграждането на мемориала, заместник- кметовете на община Варна, районните кметове, председателя на Общинския съвет Николай Апостолов, г-н Юрий Соловьов - генерален консул на Руската федерация във Варна, и Московският кадетски оркестър, който взе участие в ритуала.

Мемориалът е изграден с дарения на Варненска и Великопреславска света митрополия, Генералното консулство на Руската федерация, потомци на тракийски заселници, и фирми. Проектът за монумента и парка е дело на районния архитект Цветанка Наумова.

Текст: Борислав Стоев
Снимки: Борислав Стоев и Мария Стойкова

 

 

Снимки

Светата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияСветата литургияГодишнина от Освобождението на гр. ВарнаГодишнина от Освобождението на гр. ВарнаГодишнина от Освобождението на гр. ВарнаГодишнина от Освобождението на гр. ВарнаГодишнина от Освобождението на гр. ВарнаПоздрав за празникаПоздрав за празникаПоздрав за празникаПоклон!Поклон!
« предишна новинаследваща новина »