ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молитвено възпоменание за митрополит Иларион в София

28 юли 2010 19:11, Софийска митрополия
Софийска св. митрополия

По повод девет месеца от блажената кончина на Доростолския митрополит Иларион в столичния старинен храм „Света София” бе отслужена панихида, оглавена от архимандрит Дионисий, сътрудник на Културно-просветния отдел на Св. Синод.

В панихидата взеха участие иконом Ангел Ангелов - предстоятел на храма, протойерей Кирил Попов - предстоятел на столичния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, и чредният свещеник Йоан Карамихалев, в присъствието на множество богомолен народ.

В своето слово в края на заупокойната служба архим. Дионисий изтъкна: „Митрополит Иларион бе истински дар от Всеблагия Бог за мнозина, а не за малцина. Дори за поколения от различни времена. Въплътяваше едновременно дух на патриот-възрожденец и дух на космополитен гражданин на света от настоящото трето хилядолетие. Дядо Иларион бе човек от висота, която не се забелязва често. Беше богат на идеи и идеали, имащи общочовешка валидност; идеи, които бяха плод на неговата житейска философия: „Изграждай мостове, колкото можеш повече”. Той си поставяше високи цели, но постигането на тези цели не ползваше него, а други, именно защото бе за мнозина”.

 

 

« предишна новинаследваща новина »