ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Разяснителен семинар за кандидатстване по европейските програми се проведе в Рилската света обител

28 юли 2010 22:12, Рилска света обител
Откриване на семинара

По решение на Св. Синод на Българската православна църква, на 27 и 28 юли в Рилската света обител се проведе семинар по разясняване пред местните поделения на БПЦ възможностите за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ за ремонт и реконструкция на сгради с религиозно значение, по Мярка "Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на Европейския съюз.

На семинара присъстваха представители на почти всички епархии, лектори от Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие", както и членове на сформираната през м. февруари т. г. Работна група към Св. Синод за подпомагане кандидатстването на местните поделения на БПЦ по европейските програми.

На 26 юли всички участници в семинара пристигнаха в светата обител и бяха настанени в х-л "Царев връх". Първият ден на семинара съвпадна с празника на св. Пантелеймон и на светите Седмочисленици. След празничното утринно богослужение стана и откриването му в конферентната зала на хотела. Игуменът на манастира Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий приветства участниците с добре дошли и им пожела ползотворна работа през предстоящите два дни.

Координатори бяха йеромонах Никанор от Гигинския манастир, както и г-н Митко Секулов - и двамата членове на Работната група към Св. Синод. Най-напред беше представена Мярка 322 по ПРСР от експерти към Министерството на земеделието и горите. По тази мярка се финансират проекти от 10 000 до 500 000 евро, като на сто процента се покриват проектите с разходи до 200 000 евро. Формулярите за кандидатстване могат да се намерят на сайта на Министерството на земеделието и храните: www.prsr.government.bg

Възможностите за кандидатстване и изпълнение на проекти разясниха лектори от Държавен фонд "Земеделие", както и лектори от Работната група.

Лекциите през втория ден от семинара продължиха до обяд. Беше представен Подходът "Лидер" в България, като алтернативен вариант за кандидатстване по тази европейска програма. Подходът "Лидер" ще се прилага на територията на 231 общини, дефинирани като селски райони. В тези общини няма населено място с повече от 30 000 души население. Подробностите за него също се намират на сайта на Министерството на земеделието и храните.

В края на семинара участниците бяха единодушни в мнението си за ползата от тази инициатива на Св. Синод, като взеха решение да излязат със становище, в което благодарят за организираната от Св. Синод среща в Рилската св. обител, както и с предложение Работната група към Св. Синод да придобие постоянен статут, за да може тя да се ползва от местните поделения на БПЦ като консултативен орган във всеки един етап на кандидатстване по европейските програми.

 

 

Снимки

В очакване на Работната групаЧаст от лекторите на семинара
« предишна новинаследваща новина »