ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Престави се в Господа прот. Стефан Василев Стефанов

29 юли 2010 09:43, Русенска митрополия
Прот. Стефан Василев Стефанов

На 27 юли 2010 г. след тежко боледуване на 73-годишна възраст се престави в Господа прот. Стефан Василев Стефанов – енорийски свещеник на селата Кардам, Дриново, Тръстика, Еленово, Ломци, Цар Асен, Осиково и Водица – Русенска епархия, Поповска духовна околия.

Той е роден на 8 февруари 1937 г. в с. Кардам, Търговищка обл. В тежки за Църквата времена през 1953 г. завършва Софийската духовна семинария, тогава интернирана в с. Черепиш. Призванието си да служи на Бога реализира на 16 юни 1991 г., когато е ръкоположен за дякон, а на 22 юни 1991 и за свещеник в гр. Русе от тогавашния Доростолски и Червенски митрополит Софроний. На 8 ноември 2006 г. за примерното си служение той получава офикията "протойерей" от Русенския митрополит Неофит. Избиран е и за епархийски избирател от Поповска духовна околия. С дългогодишното си служение в Поповския район той остави светла диря като всеотдаен и предан Божий служител.

Опелото бе извършено на 28 юли 2010 г. в храма в с. Кардам от Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, в съслужение с архиерейския наместник в гр. Попово прот. Валентин Лазаров и свещениците Георги Калчев и Йордан Калчев. Множество вярващи бяха дошли да се сбогуват и да се помолят за енорийския си свещеник.

В края на опелото Негово Преосвещенство предаде съболезнованията на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит и изтъкна, че не трябва да скърбим безутешно за покойника, защото той през земното си служение е проповядвал и насочвал към Бог, Който недвусмислено утвърждава, че смъртта е само краят на нашето земно съществуване, когато полагаме многоотрудената плът в земята, откъдето тя е произлязла. Но безсмъртната душа на праведния Божий служител отива при Създателя, за да бъде причислена към лика на ликуващите Божии служители от всички времена, гледащи лице в Лице и наслаждаващи се на Този, на Когото са служили - Истинската Светлина – Вечния и Всеблаг Господ Вседържител.

По стара традиция покойният енорийски свещеник бе погребан в двора на храма в с. Кардам, където е служил.

Бог да го прости и вечна да бъде неговата памет!

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Храмът в с. ДриновоМомент от опелотоМомент от опелотоМомент от опелотоМомент от опелотоМомент от опелотоМомент от опелото
« предишна новинаследваща новина »