ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поморийският фестивал "Достойно есть" събра на среща диригенти и изпълнители

08 юни 2018 13:33, Сливенска митрополия
диригенти и изпълнители

По традиция всяка година по време на песенния фестивал "Св. Богородица – Достойно есть" се провежда среща на всички диригенти и индивидуални участници, на която те представят своите формации и изпълнения. Тази година тя се проведе на 7 юни в обновената Градска художествена галерия на гр. Поморие.

Като фестивален директор г-жа Йорданка Туджарова приветства дейците на певческото изкуство и представи фестивалното жури, с председател Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Тя с радост отбеляза че в 15-то издание има 15 нови хорови формации, участват 31 певчески състави и има близо 700 професионални певци, непрофесионални хористи и деца.

Всеки от диригентите направи кратка визитка на своите хорове като някои споделиха свои успехи, други разясниха своя репертоар, а трети изказаха своята благодарност към организаторите на форума и любовта си към църковната музика.

Иконом Кирил Попов като член на музикалната комисия също приветства хоровете и разгледа темата на 15-ото фестивално издание, което е свързано с П. И. Чайковски по повод 125 години от кончината му и 75 г. на С. В. Рахманинов. Той представи накратко биографиите им, като отбеляза върховите им постижения в областта на църковната музика.

Официално бе представен като гост маестро Стоян Бабеков, който за първи път идва на престижния хоров форум. Той е дългогодишен диригент и е композирал стотици вокални произведения. Автор е на три концерта и много творби за различни инструменти. Има редица награди, между които орден "Свети свети Кирил и Методий" І степен и "Пожизнена награда за принос към нацията и държавата" от Министерство на културата и златна значка от Министерство на народната отбрана, "Златна лира" от Съюза на музикалните дейци и "Златно петолиние" от Съюза на българските композитори, медали от конкурси у нас и в чужбина.

Впечатляващо е, че за първи път във фестивалната програма се включва певческият състав на Старозагарската опера, който бе представен от неговия диригент Младен Станев.

Срещата продължи с неформално общуване между ръководителите на хоровете, които разговаряха по актуалните проблеми, стоящи пред изпълнителите на православна музика.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки

диригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнителидиригенти и изпълнители
« предишна новинаследваща новина »