ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Параклисът „Св. Лука Кримски“ за пръв път отпразнува деня на своя небесен покровител

11 юни 2018 16:44, Ловчанска митрополия
Параклисът „Св. Лука Кримски“ за пръв път отпразнува деня на своя небесен покровител

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

На 11.06. Православната ни Църква отбелязва паметта на св. Лука (Войно-Ясенецки), архиепископ Кримски и Симферополски. За пръв път тази година изграденият в двора на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян параклис, носещ името на светеца, отбеляза своя храмов празник. Да отслужи акатист в параклиса дойде Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, където бе посрещнат от директора на болницата д-р Цветомила Дудевска. С владиката съслужиха ставр. ик. Марин Божков, архиерейски наместник на Троянска духовна околия, и прот. Калин Пенев.

След акатиста митрополит Гавриил поздрави за празника персонала на болницата и събралите се християни, като посочи, че св. Лука е първият светец, който заедно с архиерйеското си служение е продължил да бъде и хирург, с което нагледно доказал своята действена любов и помощ към ближните, като оставил своя светъл пример на своите колеги медици със своята всеотдайност. И след края на земния си път св. Лука продължава да помага и изцерява не само телесните, но и душевните недъзи на всички, които с твърда вяра се обръщат за помощ към него. Освен в Русия, особено почитан е св. Лука и в съседна Гърция, където на негово име са изградени десетки храмове поради голямата благодатна помощ, която християните получават от Бога по молитвите на светителя хирург. В нашата страна също са известни множество случаи на чудесно изцеление по молитвеното застъпничество на св. Лука Войно-Ясенецки. На всички присъстващи митрополит Гавриил раздаде иконки.

Светителю отче Лука, моли Бога за нас!

 

 

Снимки

Параклисът „Св. Лука Кримски“ за пръв път отпразнува деня на своя небесен покровителПараклисът „Св. Лука Кримски“ за пръв път отпразнува деня на своя небесен покровителПараклисът „Св. Лука Кримски“ за пръв път отпразнува деня на своя небесен покровителПараклисът „Св. Лука Кримски“ за пръв път отпразнува деня на своя небесен покровителПараклисът „Св. Лука Кримски“ за пръв път отпразнува деня на своя небесен покровителПараклисът „Св. Лука Кримски“ за пръв път отпразнува деня на своя небесен покровителПараклисът „Св. Лука Кримски“ за пръв път отпразнува деня на своя небесен покровителПараклисът „Св. Лука Кримски“ за пръв път отпразнува деня на своя небесен покровител
« предишна новинаследваща новина »