ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Проповед на свещ. Захарий Димитров за празника "Достойно есть" в храм "Св. св. Кирил и Методий"

11 юни 2018 18:01, Софийска митрополия
Свещ. Захарий Димитров проповядва за празника "Достойно есть"

Ваше Високоблагоговейнство отец духовен надзорник, всечестни отци, обични в Господа братя и сестри,

Не е дадено на нас човеците да знаем пътищата, по които Бог ще ни споходи; неведоми са те и често остават скрити за мнозина. С голяма благодат е обдарил всеблагият Господ онези човеци, на които е явил във видим образ Своето благоволение. На този ден преди една година Бог на милостта и на всяка утеха споходи всички ни като доведе в този дом Божи иконата на Своята майка. Когато Бог дава, го прави не така, както го правят човеците. Не със сметка и не от корист, а като истинен Изпълнител на Своето обещание: „Моят Отец досега работи, и Аз работя” (Йоан 5:17).

Не просто красива икона, не само свещен образ влезе в храма, а избран съсъд, съкровищница на благата и велик ходатай ни се даде.

Но този ден не дойде сам. Той дойде, защото доста преди да настъпи, вратите на много сърца се бяха отворили и търсеха, и молеха, и гледаха към Онзи, Който единствен можеше да даде в пълнотата на Божествената Си мяра. От тази пълнота имаше за всички. Имаше за тези, които не искаха да приемат Божията благодат, защото им бе чужда, а милостта на Неговата майка им беше непотребна; имаше и за човеците, които търсеха за нейната икона място богоподобаващо, достойно, благоукрасено с уюта на сърдечната молитва. Защото такова място тя вече имаше в техните души. И когато този ден настъпи, в сърцето си никой не попита защо пък точно тук, защото всички, които изпълваха храма усещаха, че Бог така е пожелал.

Иконите в храма не са украса на неговите каменни стени; те не са картини от човеци за човеци; иконите в храма са видим образ на това, което за телесните очи остава скрито, но за взора на Всевишния винаги е явно. Храмът, който Бог е сътворил е храмът на нашите тела, на нашите души, свещената обител на нашето сърце. Него ни е заповядано да пазим, над него трябва да бдим. Него трябва да увенчаваме с Божиите образи, да красим с ликовете на Неговата майка, да извайваме с добродетелите на Неговите мъченици, изповедници и светители. Ако в този храм намерим място за Господа и Той ще намери място за нас, при Себе Си, там сред жилищата на праведниците. Малкото дни, които имаме на земята, може и да са достатъчни да придобием целия свят, но когато загубим последния си дъх, ще останем при съкровището на сърцето си. И каквото е то, такива ще бъдем и ние.

Обични в Господа братя и сестри,

Когато Господ попитал светите апостоли: "И вие ли искате да си отидете”, св. апостол Петър му отвърнал: „къде ще отидем, Господи? Ти имаш думи за вечен живот” (Йоан 6:68). Това бяха техните думи и в тях нямаше лъжа: тяхното търсене беше приключило. Те бяха открили Съкровището на своето сърце и бяха избрали да останат при Него. Вярвам, че в този ден всички ние се намираме там, където е нашето сърце. Това място е тук, при иконата на Божията майка, при образа на тази, която преди една година избра да бъде тук.

Честит празник!

~~~~~~~~~~~~

Още за празника в храма, където се съхранява иконата "Достойно есть": http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=265584

Снимки: Десислава Панайотова

Снимки

Свещ. Захарий Димитров проповядва за празника "Достойно есть"Свещ. Захарий Димитров проповядва за празника "Достойно есть"Чудотворната Богородична икона "Достойно есть"Свещ. Захарий Димитров проповядва за празника "Достойно есть"
« предишна новинаследваща новина »