ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 12 на "Църковен вестник"

14 юни 2018 13:01, Българска Патриаршия
Брой 12 на "Църковен вестник"

Неотпадаща е радостта от сошествието на Светия Дух в онази Йерусалимска горница, където в молитвеното съборно единство на Божията майка и св. апостоли се родила Надеждата на света – Църквата Христова. И навлези във времето на светия Апостолски пост, когато чрез спомняне делата на апостолското подвижничество и чудотворства ние се стараем да им подражаваме и да придобиваме в себе си Истината, раждаща се от Духа на светостта, заченат в самите ни сърца в св. Кръщение, новият брой представя разнообразие от статии и интервюта.

Сред църковната хроника (стр. 2-3) основна тема в броя е храмовият празник в гр. Кнежа, превърнал се в празнично тържество на цялата духовна околия, защото там бяха посрещнати мощите на св. безсребърници и лечители Козма и Дамян. За повода и сугубото тържество може да прочетете в:

Подробния репортаж от събитието „ДА РАЗПАЛИШ ОГЪНЯ НА ЛЮБОВТА В СЪРЦЕТО НА КНЕЖА” – стр. 4-5;

Празничната проповед на Врачанския митрополит Григорий „ОГНЕНОТО КРЪЩЕНИЕ НА СВЕТИЯ ДУХ” – стр. 1, 4;

Интервю на Весела Игнатова с кмета на гр. Кнежа Илийчо Лачовски „ДА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ ХОРА!” – стр. 5.

По повод навършването на 1 година от въдворяването на епархийския кириарх разговаряме с Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий в интервюто „БЛАГОДАРИМ НА БОГА ЗА ВСИЧКО” - стр. 3.

Историческият материал на иконом Емил Паралингов „МИТРОПОЛИТИ И СВЕЩЕНИЦИ НА ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА XIX ВЕК” проследява малко позната фактология от историята на Пловдивската епархийска църква – стр. 1-7.

Духовното поучение на блаженопочившия Рилски старец архим. Методий (Жерев) „СВЕТИТЕ ПОДВИЖНИЦИ ЗА БЕСОВСКИТЕ ИЗКУШЕНИЯ” запознава новоначалните в духовната бран как да разпознават подстъпите на лукавия – стр. 6.

Пътеписът на Нася Кинева „ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ ДО МОЩИТЕ НА СВ. СПИРИДОН НА О. КОРФУ” продължава, като сега тя се спира в няколко старини и малко познати епирски манастира – стр. 8

Отговорен редактор на броя: Анула Христова

 

 

« предишна новинаследваща новина »