ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 12 на "Църковен вестник"

14 юни 2018 13:01, Българска Патриаршия
Брой 12 на "Църковен вестник"

Неотпадаща е радостта от сошествието на Светия Дух в онази Йерусалимска горница, където в молитвеното съборно единство на Божията майка и св. апостоли се родила Надеждата на света – Църквата Христова. И навлези във времето на светия Апостолски пост, когато чрез спомняне делата на апостолското подвижничество и чудотворства ние се стараем да им подражаваме и да придобиваме в себе си Истината, раждаща се от Духа на светостта, заченат в самите ни сърца в св. Кръщение, новият брой представя разнообразие от статии и интервюта.

Сред църковната хроника (стр. 2-3) основна тема в броя е храмовият празник в гр. Кнежа, превърнал се в празнично тържество на цялата духовна околия, защото там бяха посрещнати мощите на св. безсребърници и лечители Козма и Дамян. За повода и сугубото тържество може да прочетете в:

Подробния репортаж от събитието „ДА РАЗПАЛИШ ОГЪНЯ НА ЛЮБОВТА В СЪРЦЕТО НА КНЕЖА” – стр. 4-5;

Празничната проповед на Врачанския митрополит Григорий „ОГНЕНОТО КРЪЩЕНИЕ НА СВЕТИЯ ДУХ” – стр. 1, 4;

Интервю на Весела Игнатова с кмета на гр. Кнежа Илийчо Лачовски „ДА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ ХОРА!” – стр. 5.

По повод навършването на 1 година от въдворяването на епархийския кириарх разговаряме с Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий в интервюто „БЛАГОДАРИМ НА БОГА ЗА ВСИЧКО” - стр. 3.

Историческият материал на иконом Емил Паралингов „МИТРОПОЛИТИ И СВЕЩЕНИЦИ НА ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА XIX ВЕК” проследява малко позната фактология от историята на Пловдивската епархийска църква – стр. 1-7.

Духовното поучение на блаженопочившия Рилски старец архим. Методий (Жерев) „СВЕТИТЕ ПОДВИЖНИЦИ ЗА БЕСОВСКИТЕ ИЗКУШЕНИЯ” запознава новоначалните в духовната бран как да разпознават подстъпите на лукавия – стр. 6.

Пътеписът на Нася Кинева „ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ ДО МОЩИТЕ НА СВ. СПИРИДОН НА О. КОРФУ” продължава, като сега тя се спира в няколко старини и малко познати епирски манастира – стр. 8

Отговорен редактор на броя: Анула Христова

 

 

« предишна новинаследваща новина »