ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит се срещна с Украинския посланик и специалния пратеник на украинския президент по религиозните въпроси

15 юни 2018 15:17, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит се срещна с Украинския посланик и специалния пратеник на украинския президент по религиозните въпроси

В сградата на Софийска св. митрополия се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и г-н Ростислав Павленко, специален пратеник на Президента на Украйна по религиозните въпроси.

В срещата участие взеха Високопреосвещените митрополити: Западно- и Средноевропейски Антоний и Врачански Григорий, както и Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, посланикът на Украйна Н. Пр. Микола Балтажи.

По време на приема г-н Ростислав Павленко разясни подробно на Негово Светейшество и на Високопреосвещените митрополити ситуацията в Украйна по отношение на църковния въпрос и добави, че от началото на 1991 г. Украйна се бори за своя църковна независимост.

Негово Светейшество заяви, че ситуацията в Украйна многократно е била обсъждана на заседания на Св. Синод и неведнъж е изказвана позиция по отношение на проблемите там. Мелнишкият епископ Герасим добави, че Св. Синод е добре запознат със ситуацията и сложността й, но е необходимо да се съблюдава строго спазването на църковните канони, които от векове крепят Православната църква.

Н. Пр. Микола Балтажи отбеляза, че тази година се изпълват значими годишнини от църковния живот на Украйна. Една от които е 1000-годишнината от основаването на Киево-Печорската лавра. Ростислав Павленко добави, че украинският и българският народи винаги са били в добри и здрави отношения, като припомни, че именно български духовници са служели в земите на днешна Украйна, покръствали са и са закрепвали вярата на народа.

"Добре е да усилим молитвите си към Бога", заяви в края на приема Негово Светейшество, като добави, че ако нещо е невъзможно за човека, то за Бога всичко е възможно.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит се срещна с Украинския посланик и специалния пратеник на украинския президент по религиозните въпроси Българският патриарх Неофит се срещна с Украинския посланик и специалния пратеник на украинския президент по религиозните въпроси Българският патриарх Неофит се срещна с Украинския посланик и специалния пратеник на украинския президент по религиозните въпроси Българският патриарх Неофит се срещна с Украинския посланик и специалния пратеник на украинския президент по религиозните въпроси Българският патриарх Неофит се срещна с Украинския посланик и специалния пратеник на украинския президент по религиозните въпроси Българският патриарх Неофит се срещна с Украинския посланик и специалния пратеник на украинския президент по религиозните въпроси Българският патриарх Неофит се срещна с Украинския посланик и специалния пратеник на украинския президент по религиозните въпроси Българският патриарх Неофит се срещна с Украинския посланик и специалния пратеник на украинския президент по религиозните въпроси
« предишна новинаследваща новина »