ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойни богослужби памет на Eкзарх Йосиф и Софийския митрополит Партений

16 юни 2018 18:20, Софийска митрополия
Панихидата в памет на блаженопочиналия екзарх Йосиф

Тази година отбелязваме 178 години от рождението и 103 години от блажената кончина на Екзарх Йосиф, един от най-бележитите български църковници и дипломати. По традиция Българската църква ежегодно отбелязва неговата памет със заупокойна молитва и панихида в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, до чийто олтар е погребан екзархът. В съботния ден на 16 юни, признателни родолюбци отново се събраха, за да отправят молитва към Бога за упокоение душата на блаженопочившия и приснопаметен йерарх.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод съборната заупокойна света Литургия в храма бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с епископа влязоха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото свещенство и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Светейшият патриарх Неофит, заедно със Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Врачански митрополит Григорий взеха молитвено участие в богослужбата.

По време на причастния канон Преосвещеният еп. Поликарп произнесе възпоменателно слово за Екзарх Йосиф, в което проследи житейския път на тази високоерудирана и авторитетна личност и изпълненото му с трудности и изкушения служение на Български екзарх. Той подчерта заслугите и достойнствата на екзарха, застанал начело на възстановената ни самостойна Българска православна църква, който въплъщава в личността си духа на Българската екзархия

В своето слово викарият отбеляза, че в днешния ден се навършват и 100 г. от кончината на Софийския митрополит Партений, чийто гроб се намира до северната част на олтара на катедралния храм. Той проследи неговия жизнен път и очерта достойното му епископско служение и лични качества, които го издигат като изряден духовник и добър архипастир на Софийската катедра.

След края на Литургията всички присъстващи клирици и миряни излязоха при гроба на Екзарха, който се намира под колонадата южно от светия олтар, за да се помолят за упокоение на душата му. Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи панихидата в памет на блаженопочиналия приснопаметен предстоятел на БПЦ. Край гроба на Екзарха застанаха Високопреосвещените митрополити, които придружаваха патриарх Неофит, и духовниците.

В своето обръщение към църковното изпълнение патриарх Неофит изрази надеждата, че Бог ще прости волните и неволни прегрешения на Екзарх Йосиф І и ще го дари с блажен покой там, където почиват душите на праведниците. „Вечна и блажена да бъде паметта му!- каза той, а ние, неговите следовници да следваме полезните дела, които той през целия си живот изграждаше и твореше!“

След съборното изпълнение на панихидата еп. Поликарп се отправи към гроба на митрополит Партений (от другата страна на храмовия олтар) и с кратка молитва и благословено вино преля гроба на Софийския архиерей.

Бог да прости блаженопочиналия Екзарх Йосиф!

Бог да прости блаженопочиналия Софийски митрополит Партений!

Още снимки може да видите тук: https://www.flickr.com/photos/154308224@N03/sets/72157694881641722/

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Посрещане на епископ Поликарп в храмаАрхиерейска заупокойна св. Литургия в храм Св. НеделяБелоградчишки епископ ПоликарпЕвангелско четиво с иеродякон ВартоломейМолитва при гроба на митрополит ПартенийПанихидата в памет на блаженопочиналия екзарх ЙосифПанихидата в памет на блаженопочиналия екзарх ЙосифПанихидата в памет на блаженопочиналия екзарх Йосиф
« предишна новинаследваща новина »