ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес се изпълват 100 години от кончината на Софийския митрополит Партений

20 юни 2018 11:30, Българска Патриаршия
Софийския митрополит Партений

Днес се изпълват 100 години от кончината на Софийския митрополит Партений. Той е роден със светското име Петър Попстефанов (Попов) Иванов на 12 февруари 1845 година в село Вайсал, Одринско, в семейството на на свещеника Стефан. Начално образование получава в родното си село, прогимназиално — в гръцко училище в Одрин. В 1858 година започва да преподава във Вайсал, а в 1859 година - в село Голям Боялък, Ямболско. Скоро след това заминава за Йерусалим, където в 1862 година завършва Богословското училище „Свети кръст“. Заминава за Дамаск, където става писар на патриаршеския наместник.

В 1867 година е постриган в монашество и ръкоположен в дяконски чин от митрополит Милетий Лаодикийски. В 1869 година е назначен за втори дякон при патриарх Йеротей Антиохийски, който го прави архидякон. На следната 1870 г. той се завърнал в Одрин и постъпил на служба при митрополит Кирил, който в кратък период го ръкополага за йеромонах, възвежда го в архимандритско достойнство и го назначава за архиерейски наместник в Мустафа паша.

След учредяването на Българската екзархия, архимандрит Партений се присъединява към нейния клир и напуска поста си в Мустафа паша. Екзархията го праща в Лозенград. През 1873 година в катедралата „Свети Стефан“ в Цариград е ръкоположен за Велички епископ от екзарх Антим I Български и е назначен за управляваш неговата Видинска епархия.

Cлед Руско-турската война и създаването на Княжество България, от 1882 година до 1886 година Партений Велички е ректор на Петропавловската духовна семинария. От 1886 година управлява последователно Пловдивската и Ловчанската епархии.

На 26 януари 1892 година в София е свикан избирателен събор, на който духовните избиратели избират с тайно гласуване епископ Партений Велички с 31 гласа и йеромонах Харалампий с 18 гласа. На 12 февруари 1892 г. в Екзархийския дом в Цариград временният Свети Синод, в състав екзарх Йосиф I Български и митрополитите Доситей Самоковски и Константин Врачански, се съобразява с избирателите и избира Партений Велички и той е канонически провъзгласен за Софийски митрополит в екзархийския параклис „Свети Йоан Рилски“.

На 14 юни 1907 г. умира митрополит Доситей Самоковски и съгласно решенията на Първия църковно-народен събор Самоковската епархия е закрита и от 1 януари 1908 г. е слята със Софийската. Така диоцезът на митрополит Партений се увеличава значително. Митрополит Партений е член на Светия Синод от края на 1900 до 1904 година и от 1909 година до смъртта си. През 1915 година след кончината на екзарх Йосиф I става по старшинство синодален наместник-председател.

Като епархийски архиерей митрополит Пар­тений изисква високо ниво на просветеност от своите свещенослужители и е инициатор за строителството и възобновяването на множество храмове. На 20 януари 1903 г. освещава и новата сграда на Софийската духовна семинария. Митр. Партений е известен с голямата си щедрост и добро сърце като създава и организира редица благотворителни организации в диоцеза на епархията, чрез които помага на своите нуждаещи се епархиоти.

Почива на 20 юни 1918 година в град София и е погребан от северната страна до олтара в катедралата „Света Неделя“.

Видео: Ангел Карадаков

 

 

« предишна новинаследваща новина »