ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и пострижения за летния празник на столичния храм „Преп. Наум Охридски“

20 юни 2018 20:34, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия за празника на преп. Наум Охридски

На 20 юни Православната църква отбелязва паметта на преподобния Наум Охридски. В столичния квартал „Дружба“, до езерото, е единственият действащ храм в България, посветен на този наш равноапостолен просветител и преподобен. В него на 19 юни, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, празничната вечерня с лития и петохлебие бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовите свещеници протойереите Радослав Трайков, Илия Манолов и Владимир Дойчев, митрополитския протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Празничната св. Литургия беше възглавена отново от Преосвещения викарен епископ на Софийския митрополит - Белоградчишки епископ Поликарп, като към съслужилите на вечернята се присъедини и свещеник Георги Николачков. Преди това, в края на утренята, за „четци и певци“ на Българската православна църква бяха постригани Тодор Георгиев (на 32 години) и Деян Малинов (на 37 години) – и двамата - енориаши на храм „Преп. Наум Охридски“.

И на вечернята, и на утренята и Литургията за молитвеното настроение на богомолците допринасяше антифонното пеене на църковните певци от хор „Св. Наум Охридски“, подкрепени от клиросни певци от София и страната, и от йеромонах Гавриил Зографски, като на десния клир те бяха водени от г-н Андрей Касабов, а на левия – на вечернята от йеромонах Юстин Зографски, а на утренята и Литургията – от г-н Тянко Николов.

„Не всеки е познал Бога и не всеки около нас има същия духовен трепет като нас. Затова наш дълг, наше задължение като истински последователи на преподобния и богоносен наш отец Наум, Охридски чудотворец - патрон на този храм, е да служим за пример, за добро, за вяра, за надежда, любов, търпение, кротост, смирение… на тези, които са до нас. Онези, които имат вяра, да се утвърдят в нея, а онези, които нямат – да я прегърнат, да я приемат, да я признаят и да я следват…“, каза в словото си в края на светата богослужба епископ Поликарп. Негово Преосвещенство припомни и житието на св. Наум Охридски, неговото дело и това на другите ученици на светите братя Кирил и Методий – „те копнееха по Бога и този копнеж преподаваха на нашия народ“.

Като преподаде патриаршеския благослов, Софийският викарен епископ пожела на свещенството и на всички вярващи, изпълнили храма, „Бог да ви окриля, да ви заздравява духовно и наистина тази богодарувана енория, която е пример не само в София, но и извън пределите на Софийска епархия, да пребъдва в духовност, в единство и като едно голямо семейство, утвърдени в името на Бога, да бъдете радостни и щастливи и честити“.

Предстоятелят на храма ставрофорен иконом Христо Пудин поздрави епископ Поликарп с празника и му пожела духът на св. Наум да бъде с него и неговото учителство, духът на св. Климент да бъде с неговото архиерейско служение, да го съпътстват и да го въздигат. От името на църковното настоятелство, енориашите, свещенството и певците при храма отец Христо подари на владиката икона на преп. Наум Охридски.

След многолетствията Белоградчишки епископ Поликарп раздаде анафората на многобройните вярващи в храма.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2350-20180620

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Храм Св. Наум Охридски в СофияПосрещане на епископ Поликарп в храмаПосрещане на епископ Поликарп в храмаЧаст от певците на певницатаНа лявата певницаЛития на вечернятаПоследование на петохлебиетоАрхиерейска св. Литургия с Белоградчишки епископ ПоликарпПострижения на четци и певциБелоградчишки епископ ПоликарпПийте от нея всички, това е Моята кръв на Новия Завет...Причастяване на верните
« предишна новинаследваща новина »