ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе открит празникът на черешата в гр. Кюстендил

23 юни 2018 19:59, Софийска митрополия
Официалните гости на Празника на черешата в Кюстендил

На 23 юни в гр. Кюстендил бе открито 11-то издание на традиционния „Празник на черешата“. Това е единственото по рода си събитие в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в произведения от череши, казаха организаторите. Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България.

Организатори на празника, който се отбелязва три дни, са Община Кюстендил, заедно с местния Институт по земеделие.

Сред гостите на празничното откриване на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, и Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител. Гост бе и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, както и кметът на македонската община Куманово Максим Димитриевски.

Кюстендилци и гостите на града поздрави Белоградчишкият епископ Поликарп и предаде благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за здраве, благословени години в мир, любов, единство и преуспяване.

Директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Домозетов представи перспективни сортове череши за страната и района. Той посочи, че 68 страни в света отглеждат череши. Първенци в производството в световен мащаб са Турция, Ирак и САЩ. По площи и продукция България е на 14 място в света, посочи Домозетов. В Кюстендилско череши се отглеждат на около 19 хиляди декара, като увеличението в сравнение с миналата година е около 1000 дка, обясниха специалисти от Института по земеделие.

На празника се състоя и конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд. Наградният фонд е в размер на шест хиляди лева.

Специално за посетителите на Кюстендил и всички желаещи Община Кюстендил е подготвила информационен тур, обхващащ всички културно-исторически обекти в града.

За по-богат снимков материал: https://flic.kr/s/aHsmi19iFb

 

 

Снимки

Празникът на черешата в гр. КюстендилБелоградчишки епископ ПоликарпПразникът на черешата в гр. КюстендилПразникът на черешата в гр. КюстендилПразникът на черешата в гр. КюстендилПразникът на черешата в гр. КюстендилПразникът на черешата в гр. КюстендилПразникът на черешата в гр. Кюстендил
« предишна новинаследваща новина »