ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия и офикия за рождението на св. Йоан Кръстител в с. Томпсън

24 юни 2018 22:33, Софийска митрополия
Архиерейска света Литургия и офикия за рождението на св. Йоан Кръстител в с. Томпсън

На 24 юни Православната църква отбелязва празника Рождение на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен. С Благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети храм „Св. Йоан Кръстител“ в с. Томпсън, Община Своге и оглави неделната света Литургия.

В светата Литургия съслужиха свещ. Росен Андонов – енорийски свещеник на с. Томпсън, дякон Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение бе оглавено от г-н Андрей Касабов, началник на Културно-информационен отдел при Софийска света митрополия.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп произведе в протойерейско звание свещеник Росен Андонов. Преди офикията епископ Поликарп се обърна със слово към присъстващите в храма християни и похвали отец Росен за неговите неуморни трудове, достойно служение и правилно обгрижване на словесното стадо Христово и призова неговият пример да бъде последван от други свещеници, а отличието му, да му бъде за поощрение, смирение и усърдие в свещеническото служение.

След празничното служение, епископ Поликарп произнесе слово, в което запозна присъстващите с историята на рождението на св. Йоан Кръстител, както и с важни моменти, които е необходимо съвременното ни общество да види, вземе и се украси, подражавайки на праведните родители на светия Кръстител. Епископ Поликарп поздрави изпълнилите храма вярващи християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела много здраве, радост и духовни сили.

Предстоятелят на храма прот. Росен благодари на епископ Поликарп за гостуването и благословението и, поднасяйки му букет цветя, се помоли Богу, по-често в молитва и песнопение да се виждат и радват в Бога.

С подобаващо благоговение, пред храма, бе отслужено водоосвещение и бяха поръсени със светена вода присъстващите християни.

За по-богат снимков материал: https://www.flickr.com/photos/154308224@N03/sets/72157668426358527/

 

 

Снимки

Храм св. Йоан Кръстител в с. ТомпсънПразнична утреня с епископ ПоликарпПразнична утреня с епископ ПоликарпАрхиерейска св. Литургия в с. ТомпсънКлиросните певци, водени от г-н Андрей КасабовАпостолско четиво на литургиятаЕвангелско четиво с дякон Костадин ТреневАрхиерейска света Литургия и офикия за рождението на св. Йоан Кръстител в с. Томпсън
« предишна новинаследваща новина »