ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер Каспер

25 юни 2018 13:00, Българска Патриаршия
Среща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер Каспер

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с кардинал Валтер Каспер. Срещата се проведе в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, и доц. д-р дякон Иван Иванов.

Кардинал Валтер Каспер е почетен председател на Папския съвет за насърчаване на единството между християните и е на посещение в страната по повод празника на светите апостоли Петър и Павел. Той предаде поздрави от името на папа Франциск на Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП.

В хода на срещата бяха изтъкнати традиционно добрите взаимоотношения между Българската православна църква и Римокатолическата, като бяха припомнени двете дарения на св. мощи от страна на Ватикана към Русенската и Доростолската епархии - тези на св. Георги Победоносец и на св. Дасий Доростолски, както и храмовете, предоставени за ползване на българските православни общности в Европа. "Светиите правят общението между двете църкви възможно, имайки предвид общата ни история през първото хилядолетие", заяви кардинал Каспер.

Двете страни се обединиха около изключително важната роля на семейството, което е ядрото на всяко едно общество. Обсъдени бяха и проблемите, пред които е изправена съвременна Европа и обществото, касаещи човешкото достойнство и миграцията. В края на срещата бяха разменени подаръци с пожелание за още по-добро съработничество.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Среща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер Каспер
« предишна новинаследваща новина »