ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Всеправославна литургия във Великото херцогство Люксембург

25 юни 2018 19:13, Митрополия на Западна и Средна Европа
 Всеправославна литургия във Великото херцогство Люксембург

По традиция в най-дългия ден от годината в Люксембург се чества рожденият ден на Великия Херцог Хенри. Празненствата включват всенародно веселие с много музика и впечатляващи фойерверки в нощта на 22 срещу 23 юни. Рожденият ден на монарха е официален светски празник, включващ военен парад, връчване на държавни отличия и прием в херцогския дворец, и не на последно място - религиозно честване от всички представени вероизповедания в държавата.

По споразумение с люксембургското правителство административен представител на православните християни в Люксембург е Негово Високопреосвещенство Атинагор, митрополит на Белгия и Екзарх на Люксембург и Нидерландия (към Вселенска патриаршия).

По неговата любезна покана Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний взе участие във всеправославна архиерейска света литургия на 24 юни — Рождество на Св. Йоан Кръстител, в православната катедрала на Вселенската патриаршия „Св. Николай“ в Люксембург. Архиереят бе придружаван от архимандрит Атанасий (Султанов), протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия на БПЦ-БП.

В светата богослужба взеха участие духовници на всички останали православни църковни общини в държавата - представители на Руската, Сръбската и Румънската православни църкви. Красивите песнопения също бяха особено пъстри, изпълнени от хоровете на всяка църковна общност в държавата, включително и на българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“. Множество българи от Люксембург и пограничните райони на съседните държави дойдоха да поздравят и да се благословят от митрополит Антоний, да участват в светата литургия и да подкрепят усилията да бъде утвърдена българска църковна община сред православните църковни общини на Великото херцогство.

Стабилна подкрепа на българската църковна община бе засвидетелствана и от представители на държавната власт. На празненството като официални гости присъстваха Нейно Превъзходителство г-жа Мая Добрева, посланик на България за Белгия и Люксембург, г-н Ал. Арабаджиев, съдия в Съда на Европейския съюз, и г-жа М. Кънчева – съдия в Общия съд на Европейския съюз, както и високопоставени служители от българското посолство в Белгия. Това направи особено силно положително впечатление както на любезните домакини, така и на представителите на Великия Херцог, на люксембургското правителство, на местната власт и на традиционно представените вероизповедания в страната.

След отпуста на светата литургия бе отслужен благодарствен молебен, в който всички заедно се помолиха за здравето и преуспяването на Великия Херцог и херцогското семейство, на всички отговорни за просперитета на държавата, на всички присъстващи и на техните семейства и отправиха благодарност към Всемилостивия Бог за възможността да Му служат и да Го хвалят в тази гостоприемна държава.

Така датата 24 юни 2018 г. се превърна в знаменателна и за българите в Люксембург. За първи път представители на Българската православна църква на най-високо равнище участваха във всеправославно богослужение във Великото херцогство по случай националния празник. За първи път митрополит Антоний и митрополит Атинагор съслужиха заедно в Люксембург и за първи път официалната си подкрепа на българското църковно дело изразиха високопоставени представители на българската държава.

Радостта е голяма, че Българската православна църковна община е част от православното сърце на един от центровете на обединена Европа.

 

 

Снимки

 Всеправославна литургия във Великото херцогство Люксембург  Всеправославна литургия във Великото херцогство Люксембург  Всеправославна литургия във Великото херцогство Люксембург  Всеправославна литургия във Великото херцогство Люксембург  Всеправославна литургия във Великото херцогство Люксембург  Всеправославна литургия във Великото херцогство Люксембург  Всеправославна литургия във Великото херцогство Люксембург  Всеправославна литургия във Великото херцогство Люксембург
« предишна новинаследваща новина »